Els Mossos d'Esquadra han detingut un home de 35 anys per estafar i robar a una desena d'avis i àvies de Lleida entre els mesos de desembre i març fent servir el mètode del 'fals amic'. La investigació per part de la policia catalana es va iniciar quan diverses persones, totes d'edat avançada, van denunciar que els havien robat joies i diners. En tots els casos, el lladre era un home que s'havia guanyat la seva confiança i s'havia endut els objectes quan era als pisos de les víctimes o bé perquè elles mateixes les hi havien facilitat per, suposadament, comprar loteria.

Es guanyava la confiança de les víctimes per robar-li els diners i les joies

Segons la informació que els Mossos van anar recopilant des del primer moment, aviat es va establir que el principal sospitós era un vell conegut de la policia catalana per fets similars i especialitzat en el conegut mètode del 'fals amic'. El presumpte lladre es movia per tota la ciutat de Lleida buscant persones grans o vulnerables per guanyar-se la seva confiança i cometre els robatoris. En una de les primeres ocasions, va aconseguir establir contacte en una cafeteria amb una dona de 80 anys. Va captar la seva atenció dient-li que venia oli d'oliva a bon preu i la va acabar entabanant fins que ella li va donar dos anells, una cadena i 20 euros per comprar loteria.

En altres ocasions, l'home no arribava a establir una relació gaire llarga amb la víctima i simplement es presentava als seus domicilis amb l'excusa que portava una garrafa d'oli per als veïns, però que no hi eren i no els hi podia deixar. Demanava si la podia deixar al seu pis i si podia anar al lavabo i prendre un got d'aigua, moment en què aprofitava quan es quedava sol per a robar els diners i les joies a les víctimes. En total, els Mossos van poder relacionar amb sospitós amb una desena de robatoris comesos entre el 15 de desembre i el 5 de març, en sis dels quals les víctimes eren majors de 80 anys.

Finalment, agents de la policia catalana van detenir l'home, de 35 anys, el passat dimarts 7 de març. A més, també es va detenir una dona, de 21 anys, que en l'últim robatori l'havia acompanyat i havia col·laborat activament en l'engany i el robatori. Està previst que en les pròximes hores passin a disposició judicial davant el jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Lleida.