Internet ha portat una varietat cada vegada més gran d'estafes virtuals, per correu electrònic, WhatsApp, xarxes socials... Però hi ha alguns que encara confien en les comunicacions en paper que, en aquests moments d'incertesa, semblen més segures. Així, un home de 44 anys va enviar 4.742 cartes adreçades a l'estranger des de 379 bústies de Correus de diferents poblacions de la demarcació de Barcelona. Als escrits, l'individu assegurava ser un advocat d'un despatx que tenia informació privilegiada i que buscava familiars d'un empresari que va morir l'any 2012 en un accident de trànsit. Amb això, els hi explicava que els havia deixat com hereus d'una gran fortuna i, per fer-la efectiva, els emplaçava a pagar els seus honoraris per iniciar la reclamació jurídica a Espanya.

La investigació va iniciar-se a mitjans d'abril del 2022 després que el Centre de Tractament Automatitzat de Correus detectés diverses cartes amb els segells falsificats. Aquest va ser el primer detonant que alguna cosa estava passant, especialment després de conèixer el contingut dels sobres. En total, s'havien dipositat a les bústies de les poblacions de Barcelona, Badalona, Sant Adrià del Besòs, Rubí, Sant Cugat del Vallès, Sabadell, Terrassa, Viladecans, Sant Boi de Llobregat, El Prat de Llobregat i Cornellà de Llobregat, un total de 4.742 cartes. 

Detenció, registre i llibertat amb càrrecs

Davant d'aquests indicis, els Mossos d'Esquadra, mitjançant la Unitat Central de Falsificació de Moneda de la Divisió d'Investigació Criminal, van identificar l'emissor de les cartes. Era un home de 44 anys que actualment residia a València. Després de les corresponents comprovacions, en trobar-se fora del territori on la policia catalana té les competències, van demanar el suport de la Policia Nacional i el van detenir aquest divendres 27 d'abril.

Les cartes intervingudes per la policia / CME
Les cartes intervingudes per la policia / CME

A més, van dur a terme una entrada i escorcoll al seu domicili on van localitzar segells falsificats i sobres idèntics als lliurats pels responsables de Correus i cartes de similars característiques a les que ja havia enviat per estafar persones d'altres països europeus com Suïssa, Suècia, Àustria, Noruega, Bèlgica, Països Baixos i Alemanya. La investigació l'ha dirigit el Jutjat d'Instrucció número 1 de Rubí (Vallès Occidental) que, un cop l'arrestat va passar a disposició judicial, el magistrat corresponent va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Així eren les cartes de la falsa herència que enviava

Les cartes, a les quals suplantava la identitat d'un treballador d'un despatx d'advocats que tenia informació privilegiada i que buscava familiars d'un empresari que va morir l'any 2012 en un accident de trànsit, tenien un contingut molt similar. Els hi deia que eren hereus d'una gran fortuna i que per fer-la efectiva les víctimes havien de pagar els seus honoraris per iniciar la corresponent reclamació jurídica. En un dels extractes fets públics per la policia es pot veure la precisió amb la qual explicava el fals cas, com en el següent:

"...Antes de su fallecimiento, depositó la suma de 11.8 millones de dólares en un banco aquí en España. Ahora el banco me ha encomendado buscar algún heredero de la familia para reclamar el dinero antes de que sea confiscado o revertido por la Oficina de Seguridad Diplomática, como fondo no reclamado. Por ello, he decidido buscar a algún familiar de mi difunto cliente, tarea que me ha resultado muy difícil porque no declaró ninguna otra persona, dirección, socio o familiares en la documentación oficial de su depósito.

En este contexto, mi propuesta es que usted, como extranjero, sea el pariente más cercano de mi difunto cliente ingeniero ya que tienen el mismo apellido. Como su abogado, le nombraré y reconoceré como su heredero. Con su ayuda prepararé todos los documentos pertinentes para su reclamación y facilitaré la emisión y la transferencia de los fondos a su cuenta. Una vez el dinero le haya sido transferido, viajaré hasta su país y lo dividiremos al 50% para cada uno.

Tenga en cuenta que esta transacción es 100% segura, y le garantizo que esta operación se realizará bajo la legalidad y sin que se infrinja la ley. Le pido también que no comprometa a ninguna tercera persona en esta transacción, solo usted y yo.Además, estoy haciendo esto a título personal sin involucrar a mi despacho...".