Abdellah Gmara, el jove marroquí de 24 anys que va arrasar dues terrasses a la pedania murciana de Roldán el passat 17 de setembre, és considerat com un "llop solitari" radicalitzat en el gihadisme. L'atropellament múltiple que va perpetrar i que va causar la mort a un home i la seva pròpia, semblava accidental, però ara l'Audiència Nacional investiga els fets com a atac terrorista.

El que més sorprèn és que l'Abdellah no era considerat "un bon musulmà", però en les seves dues últimes setmanes de vida va començar a complir al peu de la lletra els rituals religiosos que feia anys que havia deixat de banda. La Guàrdia Civil està intentant ara reconstruir la vida del jove, per esbrinar quines van ser les circumstàncies en què es va poder haver radicalitzat fins al punt de perpetrar l'atemptat.

Pànic per un atropellament múltiple a Múrcia

El vídeo del pànic a les terrasses de l'avinguda de Múrcia de Roldán, corria com la pólvora en xarxes socials i mitjans de comunicació el passat 17 de setembre, quan un Volkswagen Golf de color platejat arrasava a 100 quilòmetres per hora la terrassa d'un restaurant indi. L'Oliver, un professor de ball i agent immobiliari veneçolà de 47 anys, perdia la vida en el moment, i diverses persones van resultar ferides.

El presumpte accident va ser doblement mortal quan el conductor, l'Abdellah, era trobat mort dins del cotxe. La causa de la mort no era, tanmateix, el cop, sinó una punyalada al costat que va resultar haver-se fet ell mateix.

"El pare de l'Abdellah diu que ja no és el seu fill"

L'assassinat de l'home ha suposat ara que la seva família rebutgi qualsevol vincle amb ell. "El seu pare no pagarà la repatriació del cadàver del seu fill perquè va matar una persona", recalca un cosí d'Abdellah Gmara a El Español. "El pare de l'Abdellah diu que ja no és el seu fill".

Abdellah

Abdellah Gmara / Arxiu

El petit dels Gmara va arribar a Espanya amb 13 anys i va ingressar directament en un centre de menors de València, d'on prové la seva educació. Segons el mateix mitjà, va estar tutelat de maig de 2008 a agost de 2012.

Primer en el Centre d'Acolliment a Refugiats (CAR) de Mislata, a València, i després en un pis. En aquells anys va estudiar, va aprendre castellà, va realitzar activitats amb un grup escolta i va rebre formació professional de jardiner.

El que més crida l'atenció són les seves faltes a la seva religió familiar, l'islam. Segons el seu germà Bendaoud, en declaracions a El Español, "hi va haver una temporada que va consumir alcohol i drogues". Sortia de festa, fumava contínuament i no complia les pregàries diàries, incomplint l'Alcorà i convertint-lo en un gihadista atípic.

Alcohol, drogues i festes

També va repetir aquesta conducta en un dels seus viatges al Marroc, on "Va beure, va fumar i va sortir de festa d'amagat dels seus pares". Després de tornar Espanya d'una temporada a França, l'Abdellah va començar a viure a les golfes d'un conegut, que l'hi va llogar.

Allà, a poc a poc es va aïllar: no visitava la seva família encara que vivien al mateix carrer i no parlava amb ningú. Passava el dia tancat a la seva habitació amb el mòbil, fet que posa en el punt de mira una autoradicalització.

És per això que ara la Guàrdia Civil està analitzant les seves converses telefòniques, missatges, xarxes socials i les pàgines que visitava a internet.

Però dues setmanes abans del presumpte atemptat, el jove va demanar una catifa i va començar a complir al peu de la lletra les pregàries i rituals musulmans que s'havia saltat durant anys.

Roldan cotxe terrassa / Twitter

Escena després de l'atropellament mortal / Arxiu

Fins al 17 de setembre, quan tot es va torçar. L'accident va començar a veure's com un atemptat quan un testimoni, també marroquí, es va apropar al cotxe i va poder comprovar que l'Abdellah no parava de moure el dit índex de la mà dreta fent el Tawhid. Es tracta d'un gest que significa que "No hi ha més Déu que Al·là i Mahoma és el seu profeta".

Atemptat terrorista: possible autoradicalització

La segona prova va ser la punyalada autoinfligida, que es va fer ell mateix amb un ganivet que es va trobar dins del cotxe, que havia demanat a un amic per a presumptament anar a l'hospital.

El segon indici: el conductor presentava una punyalada entre l'axil·la i el mugró que semblava autoinfligida perquè dins del turisme es va trobar un ganivet, que era l'arma homicida.

I la tercera prova, que va resultar determinant: tres cartes escrites a mà pel mateix Abdellah en castellà, amb ortografia perfecta, en les quals afirmava que es tractava d'una acció terrorista i en les quals es definia com una víctima del sistema.

A petició de l'Audiència Nacional, ara s'investiga aquest atemptat terrorista. La prioritat serà determinar quan o com es va produir el procés de radicalització: si ho va fer de forma autodidàctica per internet, en algun dels seus viatges o adoctrinat per algú.

Suïcidi per no ser "un bon musulmà"

José María Gil, expert en terrorisme i seguretat, explica en una entrevista a El Español que l'Abdellah "podria haver experimentat una crisi personal perquè com a musulmà havia desenvolupat una conducta pecaminosa: l''haram', va fer tot el prohibit per l'Alcorà perquè no anava a la mesquita, no complia diàriament amb les oracions, consumia alcohol, drogues, fumava, sortia a les nits".

Gil opina que "aquesta mala vida va poder portar-lo a decidir que es volia treure del mig i com el suïcidi està prohibit per la religió musulmana, va optar pel xahid: un acte suïcida que el converteix en un màrtir que pot entrar al paradís perquè va matar infidels amb l'atropellament múltiple, posant fi a la seva lamentable existència a través dels preceptes que marca la gihad".

Cap grup gihadista no ha reivindicat l'atemptat fins al moment.