L’any passat a l’Estat espanyol van morir més de 1.500 persones per accidents de tràfic, i només aquest estiu 225 persones van perdre la vida, un 12% més que el 2019. Per reduir aquestes xifres i aconseguir que la carretera sigui un lloc més segur, la Direcció General de Tràfic cada any implementa noves mesures i normes de tràfic. Malgrat tots aquests canvis, els agents de la DGT sempre tenen en compte aquests cinc elements.

Que els pneumàtics i els frens estiguin en bon estat. Quant als primers, és molt recomanable revisar-los almenys una vegada al mes, i sempre abans de fer un viatge llarg. La seva vida útil se situa entre els 40.000 i els 50.000 quilòmetres, depenent del tipus de cotxe i de pneumàtic que s'utilitzi. En el cas dels frens, és molt important tenir-los sempre a punt, ja que són la peça clau per prevenir col·lisions i atropellaments.

Els llums del cotxe. Sobretot s'ha de tenir cura de tenir-les enceses de nit, quan la nostra capacitat visual es redueix al 20% respecte a quan conduïm de dia, però s'hauran de fer servir sempre que les condicions visuals no siguin les adequades, independentment del moment del dia. Per altra banda, també s'han de tenir en compte les senyalitzacions, que haurem de fer servir de manera correcta en realitzar les maniobres per tal d'avisar a la resta de conductors cap a on ens dirigim, i així evitar xocs.

Finalment, és molt important tenir la ITV a punt. La DGT té molt en compte si el nostre cotxe ha passat o no la inspecció tècnica per poder determinar si el vehicle és apte o no per a circular. El 2021 la DGT va informar que quatre de cada deu vehicles en circulació tenien la ITV caducada, la qual cosa va incidir notablement en l'augment dels sinistres a la carretera.

Retirada de cotxes abandonats en llocs públics

Davant el creixent nombre de cotxes abandonats i com a part de la nova campanya de seguretat viària posada en marxa el passat setembre, la DGT també ha anunciat que començarà a retirar cotxes que s'han deixat en llocs públics i pels quals ningú ha tornat. Es calcula que a Espanya poden haver-hi fins a 20.000 cotxes abandonats a centres comercials, pàrquings públics i carreteres.