Portar les bosses de la compra a la part del darrere del cotxe i sense lligar-les amb el cinturó de seguretat pot suposar una greu multa de la Direcció General de Trànsit (DGT). Amb l’objectiu de reduir la sinistralitat a les carreteres, l’organisme que regula la normativa de circulació està duent a terme diverses recomanacions perquè el risc al volant sigui cada vegada menor. Una d’aquestes recomanacions és sobre el transport de mercaderies a l’interior dels vehicles, que normalment es fa de manera incorrecta i que pot suposar una imprudència que provoqui algun accident.

Un dels casos que els conductors fan més habitualment és el de les bosses de la compra. Moltes vegades en sortir carregats del supermercat, no hi cap tot al maleter i algunes de les bosses es deixen als seients de darrere sense anar lligades i de qualsevol manera. Això, segons la DGT seria una infracció i podria comportar una multa elevada, ja que les bosses podrien comportar un risc pels conductors en cas d’accident.

Deixar la bossa als seients del darrere sense lligar pot costar 200 euros de multa

Trànsit recorda que els objectes a l’interior del vehicle suposen un risc i, per això, pot multar amb 200 euros als conductors que els portin sense lligar als seients posteriors. Aquesta multa figura a l'article 14 del Reglament General de Circulació (RGC), on s’indica que la càrrega que es transporti “no es pot arrossegar, caure totalment o parcialment o desplaçar-se de forma perillosa”.  La perillositat es deu en gran part al conegut com a “efecte elefant”, que provoca que qualsevol objecte sense lligar que estigui en moviment multiplica la seva força en cas de frenada en sec. Això vol dir, per exemple, que si frenem en sec quan anem a 60 km/h i a la part posterior tenim un objecte d’1 quilo, aquest podria sortir disparat endavant amb una força com si en pesés 60.

La DGT també pot multar si es recol·loquen amb el cotxe en marxa

Si en lloc d’un objecte petit com una bossa de la compra, el que hi ha a la part posterior del vehicle és més gran com podria ser un moble, els perills i la multa encara podrien ser pitjors. Al fet d’haver d’anar lligats perquè no surtin disparats, s'hi suma que no poden dificultar la visió del conductor o dificultar-ne els moviments. I en el cas de ser molt petits, podrien anar a parar sota els pedals i dificultar la conducció amb normalitat. A més, la DGT també adverteix que manipular o recol·locar els paquets quan s’està circulant amb el cotxe pot posar el perill la seguretat viària. En aquests casos, la multa de Trànsit podria arribar a ser de 80 euros.