Les estafes augmenten a mesura que les transferències de diners entre persones es faciliten, com és el cas de l'aplicació Bizum, que permet enviar i rebre diners en uns simples gestos.

Augmenten les estafes a través de Bizum

Abans de l'estiu, la policia ja alertava dels perills de les estafes online a través de la nova aplicació Bizum, que s'ha convertit en moneda de canvi entre amics, coneguts i família, així com s'ha fet popular per a pagaments entre particulars a Wallapop o altres plataformes. També s'ha popularitzat entre els comerços com a mode de cobrament, començant a substituir el típic datàfon.

Bizum mobil / Dreamstime

Bizum / Dreamstime

El problema d'aquest tipus d'avenços és que no només les persones corrents es veuen beneficiades, sinó que els delinqüents i estafadors també acaben trobant espai per a les seves activitats criminals. En aquest cas, Bizum s'ha convertit en un mètode perfecte per a fraus.

La rapidesa dels enviaments pot fer caure en la trampa als més vulnerables i a més d'un despistat. Aquestes són les estratègies més utilitzades per robar-te diners a través de l'aplicació.

1. L'estafa de la Seguretat Social

El ganxo d'aquest mètode és, tal com indica el seu nom, fer-se passar per la Seguretat Social.

Aquest estiu s'han detectat diversos casos i funciona de la següent manera: un estafador fingeix ser un funcionari i contacta amb la víctima a través d'una trucada, un SMS o un correu electrònic.

Explica llavors que la víctima té pendent el cobrament d'una ajuda, que es farà efectiu per Bizum, per a la qual cosa enviaran un SMS amb un codi de validació que cal acceptar i firmar.

SMS Felicitacio

Les estafes poden començar amb un simple SMS / Arxiu

Tanmateix, el que envien és una sol·licitud de pagament que, si s'accepta, retira els diners de forma automàtica sense que ens n'adonem. La Seguretat Social recorda que mai no utilitza Bizum per ingressar prestacions, així que no facis cas si reps aquest tipus de missatges.

2. El comprador fals

Altres de les estafes més famoses són les del comprador fals. Se sol donar en situacions de compres de segona mà. Els delinqüents contacten indicant que volen reservar un article que la víctima té en venda i que pagaran una part o tot el preu per Bizum.

Tanmateix, i com en el cas de la Seguretat Social, envien una sol·licitud, que si es firma també fa perdre els diners amb una badada.

Plataformes com Wallapop o Milanuncios.com són les més famoses en la compra i venda d'articles ja utilitzats, i s'alerta dels riscos de pagar o cobrar amb aquests mètodes.

3. L'estafa piramidal "de l'abundància"

L'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) advertia també fa uns mesos d'una estafa piramidal que es propaga a través de WhatsApp i que sol·licita pagaments per Bizum. El moviment, batejat com a "Mandala de l'abundància" o "Flor de l'abundància", promet guanyar milers d'euros en una setmana invertint "només" 33 euros en concepte de "regal solidari".

El pagament es fa a través de Bizum i, a més, després de fer la transferència, la víctima ha de convèncer unes altres dues persones que hi participin per aconseguir els beneficis promesos.

En cas de rebre un missatge d'aquest tipus, es recomana eliminar-lo i, òbviament, no participar.

4. Recomanacions per no caure en la trampa i ser estafats

Per evitar ser víctima d'aquestes estafes, es recomanen diverses accions des dels cossos policials. Primer, si s'han facilitat dades bancàries, s'ha de contactar directament amb el banc perquè bloquegin el compte i evitar càrrecs addicionals.

En segon lloc, vigilar regularment quina informació existeix a Internet sobre un mateix per detectar si les dades privades podrien ser utilitzades sense consentiment.

I finalment, si s'ha instal·lat algun programa per indicació del presumpte operador, és aconsellable desinstal·lar-lo i comprovar que no existeixen riscos de robatori de dades o diners.

Tot això són recomanacions a nivell individual, però per lluitar contra aquestes bandes organitzades, el més fàcil i eficaç és denunciar a la comissaria més propera perquè quedi constància i poder detenir els responsables.