La Policia Nacional ha detingut a Alacant dues dones russes, mare i filla, que estafaven refugiats ucraïnesos amb els tràmits, per aconseguir protecció temporal. El modus operandi consistia a anar a les cues que feien les famílies fugides de la invasió d'Ucraïna per part de Vladímir Putin a les comissaries, per convèncer-los que per un mòdic preu els ajudarien a tramitar els documents i a agilitzar el procés.

Dues dones russes estafen refugiats ucraïnesos a Alacant

Arribant a estafar un total de 5.000 euros, les detingudes asseguraven les persones ucraïneses que treballaven per a la Policia i els amenaçaven d'anul·lar la seva condició de desplaçats pel conflicte si denunciaven l'engany una vegada descobert. Precisament per això la investigació va començar quan els agents van saber que hi havia refugiats ucraïnesos a Alacant que estaven sent abordats per dues dones en el seu idioma natal mentre esperaven davant la comissaria.

Van estafar fins a 5.000 euros a famílies que amenaçaven quan descobrien l'engany / Europa Press

Les presumptes autores aprofitaven el desconeixement dels desplaçats nouvinguts a la ciutat i que acudien a la Policia Nacional per obtenir els documents que els permeten residir legalment a Espanya per a, fingint que actuaven amb la Policia, fer-los creure que si pagaven determinades quantitats de diners -fins a 250 euros per adult i 150 euros per menor- els tràmits serien "molt més àgils".

Agilitzar processos de protecció temporal per a desplaçats

Les arrestades, mare i filla d'origen rus, havien treballat durant anys com a intèrprets oficials a través d'una empresa, coneixien "perfectament" els tràmits a realitzar, i això aportava "més credibilitat" a l'engany i a més, entraven i sortien de les dependències policials simulant treballar amb els agents. I no només això, ja que quan les víctimes, que ja havien pagat, s'adonaven de l'engany i demanaven que els tornessin els diners, els amenaçaven, assegurant que podien anul·lar els tràmits i cancel·lar els documents acabats d'obtenir.

És per això que moltes de les famílies afectades no havien denunciat a causa de la precarietat de la seva situació. Amb tot aquest entramat, els investigadors han detectat que les detingudes s'haurien embutxacat un total de 5.000 euros per l'activitat criminal, per la qual cosa se'ls considera a ambdues com responsables de delictes d'estafa, amenaces i coaccions.

Mare i filla robaven persones vulnerables fent-se passar per col·laboradores de la policia / Arxiu

Aprofitant el cas, es pot destacar que la Direcció General de la Policia ha establert un protocol per a les persones refugiades a través de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres, on es defineix el procés a seguir de les institucions per atendre els desplaçats. En el cas d'Alacant, es duu a terme en el Centre de Recepció de la Ciutat de la Llum, per documentar-los i gestionar l'autorització de residència i feina com a protecció temporal per a persones desplaçades.

Aquesta setmana també es coneixia una cruel notícia sobre una família refugiada d'Ucraïna que havia estat atracada per dos lladres en una estació de servei de Figueres, robant-los tot el que tenien amb el mètode conegut com a "peruà".