S'aproxima el Black Friday i els estafadors ja es comencen a fregar les mans. Tot i que el dia dels descomptes és en realitat el pròxim divendres 24 de novembre, moltes empreses ja han començat a fer ofertes increïbles a preus baixos. Això, però, és el camp ideal per als ciberdelinqüents, que aprofiten aquesta campanya comercial per aconseguir víctimes potencials. De fet, és una de les èpoques de l'any més actives en aquest sentit. L'any 2022, segons la companyia Kaspersky, els fraus en línia van créixer un 208% durant les dates del Black Friday. Per aquest motiu, cal anar amb compte a l'hora de fer aquestes compres i no caure en una estafa. 

Una de les més habituals és a través de correu electrònic. Els estafadors suplanten la identitat d'alguna empresa, normalment d'aparells electrònics, i envien falses ofertes via mail per atreure les possibles víctimes. Els missatges contenen un enllaç que redirigeixen a una pàgina web falsa que imiten les de les botigues reals. Allà, a través del conegut mètode phishing, intenten aconseguir les dades personals i bancàries de la víctima. A partir d'aquí, et poden robar tots els diners del banc o poden fer servir la teva identitat per estafar altres persones amb el teu nom.

Com evitar caure en una estafa pel Black Friday?

Si reps una oferta molt cridanera, el primer que has de fer és sospitar, perquè segurament no serà real i et vulguin estafar. Per això cal verificar l'adreça de correu electrònic des de la qual t'envien l'oferta i comprovar que el missatge no contingui cap errada ortogràfica, ja que podria ser un senyal d'alarma. També cal fixar-se en l'enllaç per assegurar-se que no sigui fals i, sobretot, no precipitar-se i deixar-se emportar per l'espectacularitat del descompte que t'estan oferint. Per últim, s'ha d'anar amb molta precaució a l'hora de facilitar les nostres dades personals i bancàries a un desconegut.