Nova perillosa estafa per WhatsApp. La policia alerta d’una nova modalitat d’engany que s’aprofita d’aquesta aplicació de missatges instantanis per fer-se passar per una persona coneguda, assegurant que té problemes de diners, i aconseguir transferències de diners. És una estafa basada en l’arquitectura social i el patiment dels pares, que molts cops farien el que fos pels seus fills. 

L’alerta l’han llençat investigadors de la Policia Nacional, que han detectat una nova modalitat d'estafa comesa a través de WhatsApp. Els estafadors contacten amb dones i les enganyen fent-se passar pels seus fills per sol·licitar-los de manera urgent diners, per tal de fer front a un problema immediat, que tampoc aclareixen, per tal de no aixecar la llebre. Els estafadors que es fan passar pels fills de la víctima al·leguen que no es poden comunicar directament amb el telèfon habitual a causa de suposats problemes amb el terminal i que no poden rebre trucades. 

Estafes de fins a 26.000 euros

D’aquesta manera, no es pot confirmar si qui parla són els fills o no. Com que és una estafa que vol ser ràpida, les víctimes no poden fer comprovacions amb els seus fills, i en alguns cops, han arribat a fer ingressos tal com els hi ha demanat l’estafador, fent-se passar pel seu familiar.

WhatsApp

Captura de pantalla d'una temptativa d'aquest tipus d'estafa / CNP

Davant d'aquesta situació les víctimes accedeixen a fer les transferències immediates tal com els demanen. Finalment, quan ja s'ha fet la transacció i les perjudicades aconsegueixen parlar realment amb els seus fills, s'adonen que han estat realment víctimes d'un engany i ja no poden cancel·lar la transferència. Les últimes setmanes s'han detectat diverses estafes a diferents punts de l’Estat amb què els delinqüents segons la policia, han aconseguit defraudar quantitats que varien entre els 2.000 euros i els 26.000 euros. La Policia Nacional recomana que en el cas de rebre una comunicació d’aquest tipus no es perdi la calma i assegurar-se realment que la persona interlocutora és familiar abans de fer cap pagament a una persona desconeguda. 

Més estafes a Barcelona

Els Mossos d'Esquadra van frustrar el passat 22 de març una estafa pel mètode conegut com a 'Rip Deal'. Segons ha informat la policia en un comunicat, una patrulla de paisà va detectar una actitud sospitosa d'un dels arrestats al davant d'unes oficines que es lloguen per a reunions i on temps enrere ja hi havia hagut un cas d'aquest tipus d'estafa.

La víctima havia acudit als presumptes estafadors per aconseguir un préstec de gran quantia econòmica que no havia pogut obtenir per la via convencional. Els Mossos van detenir tres homes d'entre 22 i 39 anys, i un menor. Tots quatre van quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial i davant de la fiscalia de menors.