Els Mossos d'Esquadra detecten a Osona el primer cas a Catalunya d'una estafa de venda de llibres a subhasta per internet. La víctima va perdre gairebé 2.000 euros en "despeses de transport i notaria".

Falses subhastes de llibres a Osona

Segons fonts policials, els fets es remunten al passat 27 de maig, tot i que la primera pista la van rebre el 7 de juny. Una dona va interposar una denúncia per estafa a la comissaria de Vic.

La víctima va explicar als agents que havia rebut una trucada d'una empresa que suposadament es dedicava a la compra de llibres de col·lecció. S'interessaven per uns llibres que tenia a casa seva, relacionats amb la salut.

Llibres valuosos per vendre a internet

Després de dir-li que els seus toms eren molt valuosos en subhastes d'internet, es van oferir a fer d'intermediaris. Li prometien encarregar-se de tot: recollida, transport i subhasta; a canvi d'una comissió del 5 %.

Teléfono estafa vacuna / PxHere

Telèfon estafa llibres subhastats a internet / PxHere

De fet, aquella mateixa tarda, els estafadors hi van anar a casa seva per buscar els volums i cercar-ne compradors.

Llavors li van demanar 99 euros en concepte de transport que per telèfon no havien esmentat. Els va pagar, rebent fins i tot un rebut de l'empresa transportista.

Mossos alerta de la nova estafa

Només un dia després, la dona va rebre una nova trucada de la suposada empresa, que li assegurava que havien trobat un comprador pels seus llibres.

Aquest presumpte mecenes oferia un total de 60.000 euros, però, de nou, ella havia de fer-se càrrec de les despeses notarials, que sumaven 1.500 euros. Després del pagament, suposadament, havia de rebre el xec amb l'import de la venda.

Dinero

Estafa de milers d'euros / Pxfuel

Però el xec no va arribar mai i va començar l'angoixa, que es va agreujar quan la víctima va intentar sense èxit trucar al número de contacte que li havien donat en veure que passaven els dies i no li deien res.

Per això, el 7 de juny va anar a interposar una denúncia davant dels Mossos. Segons fonts policials, la investigació segueix oberta i no ha transcendit cap detenció relacionada amb els fets.

Estafa telefònica a Barcelona i Tarragona

Una altra estafa alarmava aquesta setmana Catalunya, amb la caiguda d'una màfia multinacional instal·lada entre Barcelona i Tarragona, que va estafar més de 200.000 euros a una cinquantena de persones els darrers mesos amb el mètode vishing.

Aquest mètode consisteix en trucades falses fent-se passar per bancs o empreses per aconseguir les dades personals bancàries de la víctima.

Trucades de 200.000 euros

Els Mossos d'Esquadra desmantellaven aquest dijous aquesta xarxa, integrada per onze persones, de nacionalitat peruana, equatoriana, espanyola, marroquina, brasilera, cubana i pakistanesa i d'entre 30 i 40 anys, detinguts com a presumptes autors de les estafes.

Estafa vacuna coronavirus / Pixabay

Estafa llibres venuts a internet / Pixabay

Les trucades es feien des de Sud-amèrica i les dades es feien servir per fer transferències bancàries fraudulentes a comptes corrents espanyols controlats per la mateixa màfia, que després reintegraven en efectiu als caps de l'operació.