Una investigació privada ha aconseguit rastrejar una parella malaguenya d'estafadors que fa mesos que venen passaports covid falsificats a través de xarxes socials com a canals de Telegram. Ara, per Nadal, les ofertes volen i el ritme de feina els està fent d'or.

L'estafa nadalenca convertida en oferta

Les indagacions van començar a donar fruits el passat 15 de desembre per a l'equip de l'empresa sevillana QuantiKa14, de peritatge informàtic, quan es van aconseguir infiltrar en un grup de Telegram anomenat "Antivacunas España", on "un administrador publicava diversos missatges en els quals demanava els seus companys que no es fiessin de 'qui ven passaports covid. Són falsos'" explica Jorge Coronado, CEO de l'agència, a El Confidencial.

Després d'una recerca de paraules clau al cercador del xat, van trobar un altre canal en el qual venien els certificats, amb un usuari al capdavant al que podien contactar.

Passaports covid per a antivacunes a 350 euros

Amagat sota l'àlies @c2inboss, l'home venia un passaport per 350 euros i, com a oferta nadalenca, dos per 450. Tanmateix, l'engany era professional i van poder comprovar després d'una primera inspecció que el seu rastre estava molt ben cobert.

PCR test Covid / Pixabay

PCR per detectar el coronavirus / Pixabay

Els únics indicis que els permetien concretar era la capçalera del document, en el qual figurava la Junta d'Andalusia.

Una presa de contacte més tard, l'estafador s'identificava com a C.C. (S’actualitza la notícia publicada en data 27/12/2021 en el sentit d’informar que ha contactat amb aquest mitjà el Sr. César Carlos Gil Mauriz qui manifesta que no guarda cap mena de relació amb els fets publicats), que es negava a donar altres garanties i que assegurava que "els seus certificats eren oficials, ja que al seu equip hi hauria un metge privat de Màlaga que estaria ficant les dades a Sanitat".

Criptomonedes, identitats falses i grups de Telegram

I el vincle que van trobar amb el seu usuari va ser que el delinqüent formava part d'una pàgina web de compravenda de criptomonedes, a més d'un portal de venda de monedes falses de dos euros. En aquesta estafa paral·lela als certificats covid, per 100 euros l'estafador enviava monedes amb un valor de 300.

Arribats a aquest punt, l'equip d'investigació es va adonar que estaven davant d'un greu delicte de falsificació de diners. D'altra banda, al canal de Telegram mostrava les vendes que havia aconseguit.

Un correu electrònic ho destapa tot

Com a garantia, finalment, l'home va enviar fotos de dos documents d'identitat, el seu i el de la seva dona, però aviat van comprovar que eren suplantacions d'identitat.

Tanmateix, no aconseguien més informació sobre l'estafador, a qui només es podia pagar en bitcoins o PayPal, fins a l'arribada d'un correu electrònic.

L'email, després de ser rastrejat, els va portar a descobrir el seu nom, DNI, adreça IP, adreça postal i número de telèfon.

I aquí va arribar la sorpresa que no era un cibercriminal, sinó un matrimoni d'home i dona en el qual ella, MJJ, no tenia cap antecedent, mentre ell, CSG (S’actualitza la notícia publicada en data 27/12/2021 en el sentit d’informar que ha contactat amb aquest mitjà el Sr. Cesar Carlos Gil Mauriz qui manifesta que no guarda cap mena de relació amb els fets publicats), tenia una petició de quatre anys de presó per un altre delicte d'estafa anterior.

A més, l'home és pèrit informàtic, amb la qual cosa es justifica la seva facilitat per ocultar-se a internet. Tal com informa El Confidencial, l'assumpte ha estat posat en mans de la Policia Nacional, que investiga els fets.