Actualment, molts tràmits i gestions es poden fer a través d'internet o amb una simple trucada. Això és una arma de doble tall, ja que molts estafadors s'aprofiten d'aquesta situació per enganyar la gent amb trucs i estratagemes molt ben treballats a la recerca d'obtenir diners o les dades personals d'altres persones.

És per això que convé que tots estiguem informats perquè no ens enganyin a través dels milers d'estafes que hi ha a internet. Molts dels delinqüents que es dediquen a això intentar que els seus enganys siguin molt elaborats per no aixecar sospites.

De fet, l'objectiu de la majoria dels estafadors són persones grans o que no estiguin familiaritzades amb internet i siguin més confiats quan algú extern els demana les seves dades personals, com el seu DNI o la seva adreça, o el seu número de compte o entitat bancària.

L'estafa de Correus

En les últimes setmanes s'ha reportat un nou cas d'estafa que ha afectat un nombre important de persones. Es tracta de la que ha estat coneguda com 'l'estafa de Correus'. Des de Facua han alertat sobre aquest problema i han informat del que s'ha de fer per no tenir problemes en el futur.

El mètode que utilitza aquesta estafa és el phishing que és l'obtenció il·lícita de dades personals com a contrasenyes o dades bancàries com números de compte. Aquesta informació es pot utilitzar per suplantar identitats o per obtenir un benefici econòmic.

Estafa ordinador / PxHere

Ordinador / PxHere

En el cas de 'l'estafa de Correus' el sistema és molt senzill. Les víctimes reben un email en el qual els expliquen que Correus ha retingut un paquet i per poder rebre'l hauran de pagar 1,79 euros. Es tracta d'un correu molt convincent, utilitzen el logo i els colors característics de Correus per confondre l'estafat.

No es tracta d'una estafa per aconseguir, a priori, una quantitat gran de diners. La víctima únicament perdrà 1,79 euros, però les seves dades personals i bancàries estaran en mans de l'estafador, que podrà comercialitzar-los o utilitzar-los per robar-lo diners del seu compte a l'estafat.

Què fer si m'han enganyat?

Les recomanacions en el cas que ens hagin estafat amb aquest truc són les de sempre. Haurem de denunciar-ho a la policia i ajudarem molt en la investigació si aportem proves com a captures, correus i altres dades que puguin ajudar que les autoritats detinguin els autors del delicte.

També convé no fiar-se de tot el que ens arribi al correu. És molt freqüent que moltes estafes arribin camuflades amb el nom d'altres entitats o empreses que, a priori, són de confiança.

En el cas de rebre el missatge no haurem de contestar, el millor que podem fer és bloquejar aquest usuari després d'assegurar-nos que és una estafa. A més, convé denunciar-ho per evitar problemes per a altres persones en el futur.