Cop contra una organització criminal que estafava benzineres de Catalunya, el País Valencià i Tenerife. La Policia Nacional ha detingut 26 persones i ha realitzat 10 registres en domicilis. Els delinqüents captaven persones sense llar o amb necessitats econòmiques com autònoms per posar al seu nom les targetes amb les que demanaven crèdits. Quan aconseguien els diners del préstec, es feien passar per una empresa de transport i oferien als conductors de vehicles pesats gasolina molt per sota del preu de mercat a canvi que paguessin en metàl·lic i, posteriorment, els arrestats abonaven amb el crèdit de la targeta l'import corresponent. Així van fer-se amb més de 250.000 euros de benefici, tot i que aquesta xarxa criminal no va durar molt en el temps, atès que els agents van tenir coneixement de la seva operació quan just, pel que sembla, estarien començant, a mitjans de 2021. Moment en el qual va iniciar-se la investigació.

 

La benzina més econòmica fins que les persones vulnerables no podien pagar el préstec

Els líders de la organització havien creat una estructura piramidal amb la qual es feien passar per una associació d'autònoms dedicats al transport. Per aconseguir crear aquest organisme fictici, captaven persones en situació de vulnerabilitat o amb escassos recursos econòmics. L'oferta que els hi donaven a canvi era una petita quantitat econòmica i els situaven com autònoms. No obstant això, un cop aconseguien targetes de proveïment de carburant amb línies de crèdit al seu nom, l'import oferit era mínim per fer front als préstecs que il·lícitament realitzaven per pagar la benzina dels camioners i embutxacar-se els diners en efectiu. Els 26 arrestats que formaven la xarxa criminal actuaven principalment en àrees de servei de Catalunya, el País Valencià i Tenerife, amb preus low cost, molt per sota del mercat.

Els investigadors de la Policia Nacional han revelat que, amb aquest entramat, aconseguien acumular diners en efectiu i al mateix temps no tenien cap despesa, atès que utilitzaven les targetes dels estafats per pagar. Aquests càrrecs s'anaven acumulant fins que els comptes corrents de les víctimes es bloquejaven per l'impagament de les quotes. Durant l'operació, els agents han intervingut 97 targetes de crèdit, diversos contractes, telèfons mòbils i documentació. A més, han comptabilitzat més de 550 operacions realitzades per aquesta xarxa criminal en un curt període de temps. Els 26 arrestats estan acusats de pertinença a grup criminal, estafa, usurpació d'identitat i falsedat documental.