Alerta amb internet i els amors que surten del no-res en aplicacions de cites. Els perills de l'anonimat són clars i et poden costar, a més d'un mal d'amors, també quedar-se sense diners al banc. És el cas d'una dona de Lleida que ha perdut 118.000 euros i que, amb tota seguretat, no podrà recuperar.

Segons expliquen els Mossos d'Esquadra, la dona ha estat víctima d'una estafa que es coneix en l'argot policial com 'fals militar' o 'fals enamorat virtual'. La dona, després de sospitar que era víctima d'una enredada, ho ha denunciat aquest cap de setmana i la policia li ha confirmat: s'ha quedat sense diners ni parella.

La dona va rebre fa uns mesos una sol·licitud d'amistat a Facebook d'un suposat general de l'exèrcit dels EUA, amb nacionalitat espanyola, que es trobava en missió humanitària a l'Afganistan. Després d'uns primers contactes per la xarxa social, van continuar el contacte per altres aplicacions de missatgeria instantània. Tot i no parlar mai per telèfon, la relació va anar a més i ell va plantejar-li la voluntat de deixar-ho tot per iniciar una relació.

L'estafador li va explicar que no es podia donar de baixa de l'exèrcit anticipadament i que, per poder-ho fer, havia de pagar una indemnització. Segons li va dir, tenia molts diners estalviats en una caixa de seguretat d'un aeroport d'Alemanya, però només els podia disposar si els recollia presencialment.

Diners enviats a un suposat compte de l'ONU

Amb aquesta argúcia li va demanar que pagués ella la indemnització per tal de retrobar-se presencialment. Li va explicar que ho havia de fer per transferència a un suposat compte bancari de l'ONU i que, en arribar, ja podria retirar els seus diners i compensar-la.

A principis de març, la víctima va fer un primer pagament de 1.500 euros per uns suposats tràmits inicials i en va anar fent d'altres de diverses quantitats, la major part de 15.000 euros i un de 50.000 euros, fins a pagar 118.000 euros en total.

La foto del militar americà, a molts perfils de Facebook

A final d'abril, amb moltes sospites, va fer gestions per comprovar si era víctima d'un engany i va descarregar-se la fotografia del perfil de la xarxa social del suposat militar i en va fer recerca en imatges. Va comprovar que la mateixa fotografia era utilitzada en altres perfils.

Si la dona hagués fet aquesta simple verificació abans d'enviar els diners, segurament també s'hauria quedat sense parella, però tindria els 100.000 euros al banc.

L'estafa del 'fals militar': què és?

Aquesta estafa és la coneguda com la del 'fals militar' o 'fals enamorat virtual'. Les víctimes són contactades a través de les xarxes socials per persones que diuen trobar-se en un país llunyà. El suposat enamorat es presenta com a militar en missió humanitària, treballador d'una ONG o un tècnic especialitzat en un destí de llarga durada.

Utilitzant l'enginyeria social, els estafadors detecten per xarxes les possibles víctimes i, abans de fer el primer contacte, aconsegueixen que els acceptin alguna amistat comuna per donar confiança.

Aquest contacte inicial, gràcies a l'habilitat engalipadora i expertesa dels estafadors, continua evolucionant fins a generar-se una relació virtual amorosa. Aconseguida la vinculació emocional, arriba un moment en què planteja poder venir i conviure junts.

Durant la relació virtual, l'estafador manifesta que té molts diners, però per un impediment no en pot disposar immediatament, per la qual cosa demana a la víctima un avançament econòmic. Aquests diners poden ser, entre altres excuses, pel bitllet d'avió, despeses mèdiques, per pagar la indemnització d'una jubilació anticipada o per pagar aranzels.

Coche Mossos / Cedida

Els Mossos recomanen denunciar tots els intents d'estafadors de l'amor / ElCaso.cat

Els Mossos animen a denunciar els 'falsos militars'

Els Mossos d'Esquadra recomanen que, davant la mínima sospita, recopilin la màxima informació del perfil de l'usuari i presentin una denúncia a qualsevol comissaria.

A més, mai s'ha de fer cap pagament ni transferència bancària a persones desconegudes, asseguren des de la policia catalana. Ja se sap: el sentit comú molts cops és el menys comú dels sentits, i menys si estàs enamorat d'un militar.