Cap a casa i amb una multa de 2.000 euros és el resum de la història que ha viscut un jove espanyol, de 20 anys, que ha estat detectat a l’Aeroport de Perth dimarts passat, quan tornava a Austràlia després de les vacances de Nadal. De la seva estada amb la família espanyola, el jove va carregar diversos embotits, envasats al buit, per evitar que la melancolia del menjar d’aquí no fos tan gran al país dels cangurs. Però tot va sortir malament. No podrà entrar a Austràlia, el van carregar a un vol de retorn i haurà de pagar una multa bastant important. El motiu? No haver declarat el pernil salat, el formatge curat i altres embotits ibèrics que portava a la maleta i que des de l’1 de gener no poden entrar a Austràlia per evitar plagues i malalties.

Dos quilos de pernil i formatge ibèric

Segons consta a l’atestat que van fer els agents de duanes de l’aeroport on va ser interceptat aquest jove espanyol portava un parell de quilos entre pernil, xoriç vermell i formatge curat estil manxec -a la fotografia es veu l'arsenal que portava amagat. No ho va declarar i quan va ser escorcollat, i en detectar aquests “objectes de risc”, va ser interceptat i interrogat. Res el va salvar. La normativa, des de l’1 de gener, és clara. De retruc, aquest jove va ser el primer a ser sancionat per aquesta nova llei, que va entrar en vigor a principi de 2023

Després de quedar-se el menjar, el jove va ser deportat amb el primer vol, se li va retirar el visat que tenia vigent i, alhora, també se’l va multar amb 3.300 dòlars australians, el que vindria a ser, al canvi, uns 2.000 euros. El govern australià treu pit d’aquesta nova normativa i ja ha anunciat públicament que un jove espanyol ha estat el primer a ser descobert sense declarar menjar “perillós” i que ho haurà de pagar. Les sancions són les més importants que s’han instaurat mai al país per combatre entrades de productes perillosos i evitar així la proliferació de malalties i plagues com la febre aftosa, que podrien posar en greu risc les grans extensions agrícoles que hi ha a Austràlia i que mantenen el sistema econòmic nacional. 

Multes de fins a 5.000 euros

La majoria de turistes declaren els productes, asseguren les autoritats australianes. Si els declaren, queden intervinguts, però els visitants poden entrar sense problema al país. En el cas del jove espanyol, però, asseguren mitjans australians, va ser que els va amagar i que va intentar entrar-los al país, tot i saber que estava prohibit, de manera clandestina. Les multes poden arribar als 5.000 euros i la retirada del visat.