Macrooperació de la Guàrdia Civil contra el narcotràfic. S’han detingut 40 persones i s’han confiscat quatre aeronaus que una banda de narcos feia servir per entrar la droga a Espanya, per la zona de Sevilla, des del Marroc.

La xarxa, segons ha informat la Guàrdia Civil, havia organitzat una escola de pilots per formar persones, la majoria de Llatinoamèrica, per fer entrar avions carregats de grans quantitats d'haixix a Espanya amb avionetes i helicòpters des del Marroc.

Un accident va iniciar la investigació

Segons s’ha conegut avui, l’operació va arrencar el setembre de 2019 quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement de l'accident al Marroc d'un helicòpter. El pilot s’havia allotjat a Sevilla, i aquest fet va fer estirar el fil a la policia espanyola. El mes de novembre van intervenir 420 quilos d'haixix en una avioneta procedent del Marroc i van detenir els seus dos tripulants. 

Guardia Civil Helix - Operación Limoneros

Imatge d'un dels avions que feia servir la banda per entrar la droga a Espanya / GC

La banda tenia un grup de mecànics de vol que s’encarregava de comprar al mercat de segona mà els avions i també els recanvis per fer funcionar les aeronaus. Tot i que tenia pilots espanyols, també havien reclutat aviadors a Mèxic, que tenien poca formació, però aquí a Espanya eren formats en pilotatge d’avionetes biplaça.

Un dels pilots, mort en accident al Marroc

Durant els dos anys que ha durat la investigació, s'ha pogut saber que els membres de la xarxa haurien patit almenys dos accidents aeris d'importància, el primer el d'un pilot mexicà al Marroc pel qual es va iniciar la investigació i el segon el 9 de setembre d'aquest any en què va morir un pilot de nacionalitat espanyola en un vol nocturn també al Marroc.

Una gran infraestructura

Segons la Guàrdia Civil, que ha explotat la investigació aquesta setmana, la banda va arribar a tenir set aeronaus -cinc avionetes i dos helicòpters- a més d’un grup de mecànics, l’escola de pilots i també pistes per aterrar, camuflades entre camps.

L'organització ha arribat a tenir set aeronaus -dos helicòpters-cinc avionetes- i, a més de l'"escola de pilots" i un grup de mecànics, comptaven amb llocs per ocultar els aparells, així com pistes clandestines, algunes d'elles camuflades com pistes per entrenar llebrers.

Guardia Civil Helix - Operación Limoneros

La banda tenia un grup de mecànics que comprava i arreglava els avions per entrar la droga a Espanya / GC

Sota la tutela del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 4 de Sanlúcar (Sevilla) es van fer 24 escorcolls en diversos pisos i cases a Múrcia, Toledo, Càceres, Huelva i Sevilla i es van intervenir 120 quilos d'haixix. El líder de la banda va ser arrestat a Cartaya, a Huelva, amagat en un xalet de luxe.