Important operació de la Policia Nacional i de la Inspecció de Treball de Catalunya per desmantellar una màfia d'origen pakistanès que es dedicava, a Barcelona, a l'explotació laboral d'estrangers en situació irregular en botigues d'alimentació i als magatzems de distribució. Segons la policia, els líders de la banda, cinc persones, tenien als treballadors condicions de semiesclavitud.

Arran d'una inspecció en una botiga d'alimentació de Granollers, els agents van iniciar una investigació que ha permès detectar una xarxa criminal establerta a Barcelona i a Sant Adrià de Besòs que fins i tot comptava amb una sala de control i videovigilància on es visionaven més de 100 càmeres de vídeo, que oferien imatges en temps real dels locals comercials, la qual cosa els permetia tenir controlats als treballadors a distància.

Tenien una xarxa de catorze supermercats a Barcelona

Les cinc persones detingudes, que són els màxims responsables de l'organització, regentaven una xarxa de supermercats franquiciats i magatzems repartits per les localitats de Sant Adrià de Besòs i Barcelona, i estan acusats d'un delicte contra els drets dels treballadors, del delicte contra els drets dels ciutadans estrangers, d'afavorir la immigració irregular i de pertinença a organització criminal.

 

La investigació va començar gràcies a la inspecció realitzada el passat mes de novembre en un establiment comercial de Granollers (Vallès Oriental), que va posar els investigadors sobre la pista de l'existència d'una organització que, presumptament, explotava laboralment ciutadans estrangers en situació irregular, la majoria arribats des del Pakistan.

La banda que investigava la policia tenia diversos supermercats -franquiciats d'una coneguda cadena- a Barcelona i dues naus a Sant Adrià de Besòs. A les botigues i als dos magatzems explotaven als treballadors, que tampoc tenien cap mena de contracte laboral. Com que no pagaven als treballadors i tampoc complien amb les seves obligacions amb la Seguretat Social, l'organització aconseguia grans beneficis econòmics, la qual cosa els va permetre, en un curt període de temps, ampliar el seu negoci.

Esclavitzades i controlades per càmeres de seguretat

Algunes de les persones que estaven sent esclavitzades per aquesta organització estaven en situació irregular, sense arrelament social ni familiar de cap mena en territori nacional, amb escassa o nul·la formació acadèmica i en algun cas amb fills a càrrec, un fet que els obligava a acceptar jornades de treball extremes, sense descans legal entre jornada i jornada, sense descans setmanal, sense assegurança mèdica ni alta a la Seguretat Social.

En l'explotació de la investigació, agents de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) de la policia espanyola van escorcollar catorze supermercats de la localitat de Barcelona i dues naus de Sant Adrià trobant a més de 40 treballadors sense contracte ni cap mena de documentació legal per treballar. Els cinc detinguts, també de nacionalitat pakistanesa, han quedat en llibertat.