La Policia Nacional ha detingut a Portbou, a l'Alt Empordà, un home de nacionalitat francesa acusat d'un delicte d'afavoriment de la immigració irregular. L'arrestat, amb permís de residència a Espanya, va ser enxampat en un control de trànsit rutinari, durant el qual van detectar que les tres persones que viatjaven amb ell no tenien els papers en ordre. El conductor va ser posat a disposició judicial i va quedar en llibertat amb càrrecs, mentre als altres tres se'ls va obrir un expedient d'expulsió per infracció de la llei d'estrangeria. 

Immigració il·legal a bord de 'pasteres rodants'

Durant els darrers temps s'ha detectat una nova modalitat d'immigració il·legal que s'ha batejat com a "pasteres rodants". Aquest mètode consisteix a traslladar persones procedents d'un tercer país i en situació irregular, ajudant-les a travessar la península per poder accedir a altres països d'Europa. Els conductors d'aquestes "pasteres", molts estrangers en situació regular, fan servir els seus cotxes de gamma mitjana- alta per transportar petits grups de migrants seguint rutes menys habituals en aquests casos, ja que pressuposen que no hi ha tants controls policials. Habitualment recullen els passatgers a Barcelona i els porten fins a algun punt de França. 

En contraposició a la manera de fer habitual dels migrants, que intenten travessar fronteres amuntegats durant dies als remolcs de camions de mercaderies, sense aigua, menjar ni ventilació, fer el viatge dins d'un cotxe és menys perillós per a ells, i també tenen menys probabilitats de ser detinguts en seguir rutes diferents i anar en vehicles que no aixequen tantes sospites. No obstant això, des de la policia espanyola avisen que aquests cotxes poden posar en perill la vida d'altres persones, ja que, en moltes ocasions, la persona al volant fa llargues jornades sense descans, la qual cosa augmenta la possibilitat de patir un accident de trànsit