Incident greu aquest cap de setmana, la matinada de dissabte a diumenge, al barri de la Prosperitat, a Nou Barris, a Barcelona, quan un grup de joves, que anaven vestits de negre i amb caputxes, van assaltar diverses persones de manera gratuïta, agredint-les i provocant ferides d'arma blanca, tal com ha pogut saber ElCaso.cat i han confirmat fonts de la policia de la ciutat, la Guàrdia Urbana, que van ser els primers a intervenir. S'investiga si tenen relació amb les bandes llatines que actuen a la zona i si es pot tractar, l'atac, d'un ritu d'iniciació a la banda, per la tipologia d'atac perpetrat.

De matinada, encaputxats i molt violents

Els fets van ocórrer al voltant de les cinc de la matinada, quan diverses patrulles de la policia municipal, que estaven a la zona treballant en el dispositiu de control i neteja de les places després de la festa major d'aquest barri al nord-est de la capital de Catalunya, van rebre l'avís d'una baralla a la plaça d'Àngel Pestaña. Quan els policies van arribar a la zona, van trobar diverses persones ferides, dues d'elles amb ganivetades greus, que van haver de ser traslladades d'urgència a la Vall d'Hebron. No obstant això, hi ha molts més ferits, segons ha pogut saber ElCaso.cat. Alguns dels ferits, amb contusions i també amb talls d'arma blanca, van anar pel seu propi peu a l'hospital. Com a mínim, sis persones van haver de rebre atenció mèdica, i no es descarta que més persones, que van rebre contusions, no anessin a l'hospital.

Atac orquestrat amb armes blanques a la Prosperitat

La Guàrdia Urbana, amb agents de la Unitat Territorial de Nou Barris i també amb efectius de la Unitat de Reforç d’Emergències i Proximitat (UREP), els antiavalots de la policia municipal, van poder identificar diverses persones i detenir-ne tres: dos majors d'edat i un menor de 13 anys, que després de ser identificat, en ser inimputable, va ser entregat als seus tutors legals. Els altres dos detinguts van ser interrogats i traslladats a la comissaria de les Corts dels Mossos, on es van instruir les diligències per delicte continuat de lesions, per les diverses agressions que els imputen, durant l'atac organitzat de la matinada de dissabte a diumenge.

En l'escorcoll, els agents de la Guàrdia Urbana van localitzar a un dels detinguts un ganivet amb sang, que s'està analitzant per si es pot relacionar amb alguns dels ferits. Els testimonis van relatar a la policia que l'atac havia estat gratuït, que no hi havia hagut cap provocació prèvia i que els assaltants van aparèixer de cop i, sense cap motivació o incident previ, van iniciar l'atac i després van intentar escapar. Després de passar a disposició judicial, fonts de la policia han confirmat que un dels joves arrestats va ingressar a presó. Els dos detinguts tenen la nacionalitat espanyola i un d'ells és originari d'un país de Sud-amèrica.

Durant aquest enfrontament una dona, amb una ampolla de vidre, va ferir un jove, a la zona del carrer de Pablo Iglesias, a tocar de la plaça on es va iniciar l'enfrontament. La dona, de nacionalitat espanyola i ètnia gitana, va ser detinguda pels Mossos per un delicte de lesions. Amb una ampolla va atacar i ferir a la cara un noi, que, segons ella, havia intentat robar-la. Amb tot, però, es creu que la dona s'havia defensat de l'atac orquestrat que havia iniciat el grup de joves. L'agredit, que tenia un fort tall a la cara, ha estat identificat i s'espera que la investigació pugui aclarir també què va passar.

No és el primer cop que es fan atacs d'aquest tipus

No és el primer cop que una cacera d'aquest tipus assalta persones de festa a la ciutat de Barcelona. No cal anar molt lluny. A les festes de la Mercè, a Barcelona, l'any passat, quatre persones van resultar ferides per ganivetades en un atac com el d'aquest cap de setmana. En aquella ocasió, els testimonis van relatar també que un grup de persones, vestides de negre, van atacar de manera gratuïta diverses persones i després van escapar, per la zona del Bogatell, on s'estaven celebrant actes de la festa major de la Mare de Déu de la Mercè, el mes de setembre. En aquella ocasió, però, no consta que es poguessin fer detinguts.

Fonts de la policia asseguren a ElCaso.cat que es creu que l'atac d'aquest cap de setmana a la Prosperitat està relacionat amb un ritu o acte d'iniciació a les bandes juvenils, les conegudes com a bandes llatines, que cada cop tenen més força, tot i les investigacions i batudes policials, en aquesta zona de Nou Barris. Els investigadors asseguren que han detectat que aquests tipus de bandes cada cop tenen més control i s'organitzen per cometre delictes o agressions, com les d'aquest cap de setmana, amb persones que si bé són d'origen sud-americà, alguns són fills d'immigrants i, alguns també de nacionalitat espanyola, sense cap vincle amb aquests països d'on són originàries les bandes d'aquest tipus.

Els darrers mesos s'han explotat diverses investigacions, algunes amb epicentre en aquest barri de Barcelona, d'aquest tipus de bandes, algunes d'elles encara incipients, però que tenen com a objectiu fer-se fortes, controlar el territori i també la venda de droga. Si bé les diligències d'aquest incident del cap de setmana les han portat des de la Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra també han obert una investigació amb unitats territorials per aclarir els fets.