Una de les imatges del final d'estiu a la ciutat de Barcelona han estat els botellons descontrolats, sobretot, a Sants, i les baralles derivades. Però d'aquestes imatges ha sobtat la presència d'un objecte que no s'acostuma a associar amb festes etíliques a la via pública: globus de colors.

 

Com és que surten globus als vídeos dels botellons i a les baralles de Sants? L'explicació és el gas del riure. Una nova i perillosa moda.

No són inofensius globus per passar de manera més entretinguda la festa els darrers dies d'estiu. A l'interior del globus hi ha N2O, el que es coneix com a òxid de nitrogen, gas hilarant o gas del riure. Els joves han trobat en aquest gas, que es fa servir en el sector automobilístic, en la indústria farmacèutica i a la gastronomia per inhalar-ho com una droga, presumptament, inofensiva.

Gas de la risa / GRS

Cilindre de gas del riure, trobat a Sants, després d'un desallotjament a Sants / GRS

La prova que els joves de les imatges inhalaven aquest gas és el recipient que va obtenir ElCaso.cat després del desallotjament, per part de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra, de la plaça dels Països Catalans, a Sants, el passat diumenge. Quan els joves van abandonar la zona van deixar enrere bosses de plàstic, ampolles de vidre, llaunes i també un recipient metàl·lic d'aquest gas.

 

Tal com es pot veure a la fotografia que acompanya aquesta notícia, es tracta d'un cilindre de la marca Cream Deluxe que habitualment es fa servir en hostaleria. El recipient d'N20 es pot trobar a la venda a la botiga de la mateixa marca per menys de 30 euros i també en altres botigues, i en altres formats, per preus no molt més alts.

No sempre els joves que inhalen aquest gas fan servir recipients tan grans, molts cops es poden veure en envasos més petits, els que es fan servir com a recàrrega pels sifons d'hostaleria, que queden més dissimulats. En grans festes, però, entre diversos joves, compren aquests cilindres més grans i en tenen per tota la nit.

Quins efectes psicotròpics té el 'gas del riure'?

Aquest gas va entrar a l'Estat, com un producte de diversió, a Mallorca, exportat per turistes britànics que trobaven la manera de divertir-se amb un producte que era legal i sense calibrar massa la perillositat.

A poc a poc es va anar popularitzant, sobretot entre els turistes estrangers, i ara ja sembla un producte utilitzat per tots els joves, com demostren les imatges de Sants. Provoca un relaxament muscular que genera riure gairebé sense aturador, efectes psicodislèptics, estat d'eufòria i també rebaixa el llindar del dolor i és considerat, en el consum humà, com una droga recreativa.

El gas del riure és nociu, però no és il·legal comprar-lo

El gas no és innocu. Segons diversos especialistes, provoca reaccions físiques preocupants com a irritació dels ulls, nas i gola; reducció de la pressió arterial, del ritme cardíac i respiratori; alteracions en la circulació sanguínia; pèrdua del sentit crític i del coneixement; danys pulmonars i en el sistema nerviós, entre d'altres. Alguns dels experts asseguren que podria generar un efecte semblant a la inhalació de cola -que, alhora, també és un producte semblant, que no és il·legal comprar-la, ja que té un ús diferent que sí que està permès.

EuropaPress 3898449 mossos esquadra desalojan varias personas parque espanya industrial primera

Agents de la UREP de la Guàrdia Urbana desallotjant el parc de l'Espanya Industrial, a Sants / Lorena Sopeña

Vendre aquest tipus de gas és legal. Comprar-lo per internet és fàcil, i és normal, tenint en compte que es fa servir en molts camps, també en la cuina no professional, a casa. Tot i això, comercialitzar-lo per a consum recreatiu, és a dir, per a ser ingerit o inhalat és considerat un delicte contra la salut pública que està recollit al Codi Penal espanyol. No es coneix que els Mossos d'Esquadra hagin detectat grans punts de venda -a llocs com Mallorca hi ha persones per carrer venent globus i petites càrregues de gas- o de consum generalitzat, però és un fet que ja ha posat en alerta a la policia.

Les imatges de Sants demostren que el consum d'aquest gas convertit en droga s'està popularitzant.