Dos joves de Barcelona, de 19 i 24 anys, han estat detinguts per la Guàrdia Civil per estar involucrats en una màfia neerlandesa que es dedicava a estafar gent mitjançant l'engany del "fals fill". Aquest mètode consisteix a contactar amb les víctimes per WhatsApp fent-se passar pel fill que ha tingut un problema, ha hagut de canviar de mòbil i necessita diners per fer un pagament urgent. Els nois eren els encarregats d'enviar els missatges, i van robar més de 10.000 euros a tres persones de Navarra, Jaén i Melilla. 

La investigació va començar el passat 2023 arran d'una denúncia interposada per un veí de Valtierra que va assegurar que una persona que es va fer passar pel seu fill li va sostreure 3.050 euros. Estirant el fil, els policies van identificar vuit comptes bancaris situats als Països Baixos, i es van aconseguir bloquejar 2.046,74 euros que van ser traspassats al dipòsit judicial. Després de diverses perquisicions, es va poder identificar vuit persones, cinc d'Holanda, els dos joves de Barcelona i una dona de 42 anys resident a Sevilla

Tenien consolidada una xarxa d'estafes internacional 

Els vuit identificats formaven una banda ben consolidada que tenia la seva base d'operacions a Rotterdam i a Amsterdam. Des d'allí van captar els tres delinqüents de l'estat espanyol que van col·laborar sent els encarregats de dur a terme l'estafa. Per garantir el seu èxit, vigilaven els moviments dels fills de les víctimes, i aprofitaven quan eren de viatge a l'estranger per cometre les estafes. Habitualment, demanaven els diners per fer front a una emergència mèdica o per poder comprar el vol de tornada a casa després que hagin tingut un problema amb els mètodes de pagament habituals, com el mòbil i la targeta física. 

A banda del denunciant de Navarra, els investigadors també van localitzar dues víctimes més a Jaén i a Melilla, amb estafes per valor de 980 i 7.070 euros respectivament. Paral·lelament a les detencions fetes a Barcelona i a Sevilla, també es va dictar una Ordre Europea d'Investigació per posar a disposició judicial els cinc membres neerlandeses d'aquest grup.