França està commocionada. Dos funcionaris de presons han estat assassinats a trets aquest dimarts al peatge d'Incarville (Eure) mentre traslladaven en un furgó penitenciari un perillós reclús, Mohamed Amra, anomenat La Mosca (La Mouche). L'intern, de 30 anys, va aconseguir escapolir-se després de l'atac aquest matí sobre les onze, quan el portaven en un comboi que connectava el tribunal de Rouen amb el centre de detenció preventiva d'Évreux. Els dos vehicles de la comitiva que transportava al pres van ser blanc de foc d'armament pesat, deixant un total de dos morts i tres ferits, dos d'ells crítics.

 

La Mosca va aprofitar el moment, que encara no s'ha confirmat que estigués planificat tot i que tot apunta a això, per fugir amb els pistolers que van tirotejar les dues furgonetes. Abans de fugir, van incendiar dos vehicles i van pujar a un tercer per marxar a tota velocitat, el qual no ha estat identificat. La Fiscalia de París ha obert una investigació pels càrrecs d'homicidi en temptativa d'assassinat per part d'una banda organitzada, que suposaria cadena perpètua, fuga i banda organitzada, adquisició i tinença d'armes de guerra i associació delictiva per a la comissió d'un delicte.

Gran dispositiu de recerca del perillós fugitiu

Després d'assassinar a trets dos funcionaris penitenciaris i deixar tres més ferits, dos d'ells crítics, Mohamed Amra va fugir. La notícia del crim ha commocionat França i les reaccions polítiques i socials no s'han fet esperar. Tampoc el dispositiu especial per trobar-lo i detenir-lo. Segons ha explicat BFMTV, s'ha activat el pla Épevier, el qual s'utilitza especialment per a la fugida de delinqüents i la recerca de fugitius. Aquesta operació ha mobilitzat 200 gendarmes d'Eure, però també dels departaments veïns.

El ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, ha mostrat les seves condolences i ha anunciat l'activació del pla especial per localitzar La Mosca. També ha assegurat que "s'estan utilitzant tots els mitjans per trobar aquests criminals". Per la seva part, el president de França, Emmanuel Macron, ha explicat que estan fent tot el possible per detenir els autors del tiroteig i el pres, i així "poder fer justícia en nom del poble francès". L'Assemblea Nacional francesa ha fet un minut de silenci per retre homenatge als funcionaris de presons assassinats a trets aquest dimarts.

Mentre es manté la recerca, la Jurisdicció Nacional de Lluita contra el Crim Organitzat gal·la ha obert una investigació sobre el tiroteig mortal i la fugida del reclús. La fiscalia ja ha anunciat que els fets suposarien un homicidi per banda organitzada, fugida, tinença d'armes de guerra i associació delictiva. Les forces de seguretat mantenen el dispositiu per a localitzar en Mohamed Amra i el prefecte d'Eure ha anunciat l'obertura d'una unitat de suport psicològic per als testimonis de l'atemptat. També s'ha creat una unitat de crisi a la prefectura on s'ha produït el doble assassinat dels funcionaris de presons.

'La Mosca' o Mohamed Amra i els intents de fugida

Mohamed Amra, anomenat La Mosca, té 30 anys i havia intentat serrar els barrots de la seva cel·la fa dos dies. Havia estat condemnat a 18 mesos de presó dimarts passat 7 de maig pel Tribunal Judicial d'Évreux per furts amb agreujants a supermercats i comerços entre agost i octubre de 2019. Però, a la llista d'acusacions del fugitiu també es troba l'homicidi intencional a Marsella, el 17 de juny de 2022, a Aubagne, en un cas de tràfic de drogues.

El furgó que el traslladava de nou a presó preventiva aquest dimarts, a més, tornava del Jutjat d'Instrucció de Rouen on havia declarat per l'acusació de temptativa d'homicidi. Aquestes són possiblement les causes més rellevants, obertes o tancades, que té al seu expedient, amb tretze condemnes. Segons ha apuntat Le Figaro, Mohamed Amra compta amb multitud de casos relacionats amb el tràfic d'estupefaents, però no figuraria com a arrestat radicalitzat. Per la seva part, la Fiscalia de París ha recordat que es tracta d'"un detingut especialment vigilat". Tota França el busca, mentre continua commocionada pel doble crim y espera que els altres tres ferits es recuperin aviat.