Condemnada a vuit anys de presó una mare de 23 anys que va matar el seu bebè acabat de néixer al lavabo d'un hospital argentí i el va llençar a les escombraries per desfer-se del cos.

Condemnada per parir en un bany i matar el seu nadó

Romina Jaime tenia 21 anys quan el 18 de juliol de 2019 va arribar a l'Hospital del Sur, a la ciutat argentina de San Luis, juntament amb la seva mare.

Es queixava d'un fort mal de panxa i va demanar d'anar al lavabo. Va ser allà on va donar a llum i va assassinar el bebè acabat de néixer asfixiant-lo, per després llençar-lo en una bossa d'escombraries.

Quan va sortir del lavabo, els metges van veure que havia perdut sang, per la qual cosa van decidir derivar-la a l'àrea de Maternidad.

Allà, una sanitària del centre, que ha declarat en el judici contra la jove, la va atendre. Segons el seu testimoni, la Romina estava "confusa, desorientada, com perduda". Altres testimonis van assegurar que la jove va sortir del lavabo "distreta, extraviada, en estat de xoc."

Va asfixiar el seu bebè acabat de néixer

El nounat va ser trobat l'endemà embolicat en un sac, dins d'una bossa on es dipositen els residus del centre de salut, donant lloc al desplegament policial amb què va ser detinguda la noia i la seva mare, Mónica Zingman.

Perquè al principi, la hipòtesi que defensaven els investigadors era que, després de parir, la jove i la seva mare havien asfixiat el bebè.

Tanmateix, s'ha acabat demostrant que la mare no va estar implicada directament en l'assassinat per asfíxia del nadó, sinó que va actuar com a encobridora del crim perpetrat per la seva filla, a qui mai no va denunciar pels fets.

No sabia que estava embarassada

Després de la troballa del bebè "sense signes vitals" en un cubell d'escombraries, se li va realitzar una autòpsia i es va iniciar una investigació judicial, que va acabar vinculant l'hemorràgia de la Romina al lavabo amb la mort del nadó.

Segons les proves realitzades al cadàver, el nadó de Romina Jaime "va néixer sense complicacions" i de part natural, amb un pes de 2,600 quilograms.

Nadó prematur en una incubador / Europa Press

Imatge d'arxiu d'un nadó prematur en una incubadora / Europa Press

Després d'aquestes proves forenses, va ser la sanitària que va ajudar a reconstruir els fets amb el seu testimoni, fins que es va poder descobrir que la causa de la mort havia estat una "asfíxia mecànica".

"Asfíxia mecànica"

El judici, del qual s'ha conegut el resultat aquesta setmana, ha acabat amb la condemna a vuit anys de presó per a la Romina, deixant lliure de responsabilitat la seva mare.

S’acusa la jove d'homicidi amb atenuants, ja que ella es va defensar dient que va ser acte de la desesperació, perquè no sabia que estava embarassada quan va donar a llum en aquell bany.

La condemna ha estat dictada per la Cambra Penal 2 de San Luis que la considera autora d'un delicte d'"homicidi qualificat pel vincle existint circumstàncies extraordinàries d'atenuació" en perjudici del seu fill nounat, tal com marca la justícia argentina.

Vuit anys de presó per a Romina Jaime

Segons els mitjans locals, els advocats defensors Néstor Zavala Agüero i José Olguín, que havien demanat l'absolució per a mare i filla en els seus al·legats, van mostrar certa satisfacció en conèixer-se la decisió, el passat 25 de setembre. Igualment, van anticipar que apel·laran la condemna de la jove.

D'altra banda, la fiscal Virgina Palacios havia sol·licitat al Tribunal que les dones fossin condemnades a 10 anys de presó pel mateix delicte pel qual s'ha considerat la condemna final.

L'auto relata el que la investigació va poder demostrar: que la Romina "va matar per asfíxia mecànica en un lavabo de l'hospital al seu fill amb prou feines nascut, i després va col·locar el cos en una bossa, llençant-lo a un contenidor de residus."