Una dona ha exhumat aquest dijous al cementiri de Sabadell (Barcelona) el cos del seu nadó mort fa trenta anys, tres mesos després de néixer, ja que sospita que en realitat li va ser robat a l'hospital on va donar a llum.

El cementiri d'aquesta localitat va autoritzar la mare a exhumar les restes humanes de la seva filla, que s'ha efectuat avui amb la presència d'una experta en l'ADN i de diversos testimonis, ha explicat a Efe l'advocat de la dona, Fernando Osuna.

Les restes trobades han estat retirades per procedir a realitzar les proves de l'ADN, els resultats del qual es coneixeran en uns vint o vint-i-cinc dies, necessita Osuna.

Què va passar?

La dona, Carmen N, va donar a llum el 1990 en un hospital de Sabadell a una nena que va estar tres mesos ingressada per néixer prematura i necessitar una transfusió sang. Tres mesos després, denuncia la mare, va rebre una trucada de l'hospital en la qual el van informar que el nadó havia mort, i que li van lliurar un fèretre tancat amb les restes, de manera que no va poder veure la seva filla.

Carmen actualment viu a Sevilla i és mare de dues filles. Sempre va tenir la sospita que una cosa rara va passar en el naixement de la seva filla el 1990. Les seves sospites i dubtes van augmentar quan va veure una concursant d''Ahora Caigo', programa d'Antena 3, que s'assemblava molt a les seves filles. A més, semblava tenir una edat similar a què hauria de tenir la nena que presumptament va morir a l'hospital de Sabadell fa 32 anys.

Després de veure aquesta persona a la televisió va començar a treballar per fer els tràmits necessaris per aconseguir els permisos per poder comprovar si el nadó que està enterrat al cementiri de Sabadell és el seu fill o no. També ha sol·licitat al centre de salut els papers de la mort del nounat i tot el que li puguin facilitar que estigui relacionat el seu part. L'advocat de Carmen va parlar sobre les sensacions de la seva clienta i va deixar clar que la dona pensa que va ser enganyada.

Els nadons robats a Espanya

Durant molts anys del segle XX a Espanya hi va haver milers de casos de nadons robats. En alguns hospitals passava de forma molt freqüent i és un tema candent avui dia. Empleats del centre de salut s'encarregaven d'informar els pares que el seu nadó havia mort i s'aprofitaven per vendre aquests nounats a famílies riques que estiguessin buscant un nen i no els importés saltar-se tots els codis ètics.

De fet, cada any sorgeixen nous casos de persones que s'assabenten que són nens robats o es confirmen les sospites de pares que van perdre per sempre els seus fills en un hospital. Per sort, sembla que és un tema relacionat amb el segle passat, ja que actualment tot està més controlat per evitar aquest tipus de delictes.

Es calcula que entre 1940 i 1990 es van robar a Espanya uns 300.000 nens nounats dels hospitals. De fet, el més normal és que aquestes persones creixin i mai no sàpiguen que són part del grup que ha estat batejat com 'els nens robats' i que la seva família realment no ho és, biològicament parlant.

Avui dia hi ha una associació que treballa per ajudar als pares que sospitin que van poder ser víctimes del robatori d'un dels seus fills, també per a les persones que han descobert la veritat i estan interessades a trobar la seva família biològica. El personal de SOS bebés Robados ofereix assessorament a totes les persones que ho sol·licitin.