Han hagut de passar deu anys per resoldre un crim que anava pel camí de no poder-se poder arribar a tancar mai. A principi de març la Guàrdia Civil va detenir un home de 61 anys i de nacionalitat espanyola per, presumptament, estar relacionat amb la mort violenta de la seva germana, que feia deu anys que estava desapareguda. La detenció es va poder fer després d’una llarga investigació i que agents de la Guàrdia Civil trobessin restes òssies a l’interior d’una caseta que hi havia al pati de la finca de l’home, a Olesa de Montserrat, al Baix Llobregat. 

La germana de l’home era més jove, tenia 53 anys, i si bé tenia família per tot Espanya, feia gairebé 10 anys que ningú en sabia res. Fa pocs mesos la Guàrdia Civil va començar a investigar els fets, després de no saber res de la dona, i de constatar que la persona amb qui havia tingut més contacte, el seu germà, no havia denunciat formalment la desaparició, tot i que altres persones de la família asseguraven que feia anys que no en sabien res. 

Ni rastre de la dona durant 10 anys

La primera fase de la investigació es va centrar a intentar trobar la dona. Es va descartar que hagués volgut marxar ella o que hagués assumit un canvi d’identitat i es va optar per investigar la pitjor de les circumstàncies: que algú l’hagués matat. La Guàrdia Civil va anar estirant el fil de la vida de la dona, fins que els familiars li havien perdut el rastre, i van saber que havia un familiar de la desapareguda que havia mantingut una estreta relació de manera ininterrompuda fins que ja no se'n va saber res: el seu germà, l’home de 61 anys. Els dos germans havien viscut junts a la finca d’Olesa de Montserrat fins que la dona va deixar de donar senyals de vida, si bé l’home mai hagués informat la policia de la desaparició de la dona. 

Crim Olesa de Montserrat / Guàrdia Civil

Imatge de la zona on va ser trobar el cadàver, a Olesa de Montserrat / GC

L’home es va convertir en el principal sospitós de l’estranya desaparició. Abans la Guàrdia Civil va intentar descartar altres línies d’investigació, com un possible canvi d’identitat o de vida a un altre país, o que hagués mort i que el seu cadàver no hagués pogut ser identificat, però les investigacions es van anar centrant cap al seu germà i a la possible desaparició forçosa de la dona. Els investigadors van creure que les restes de la dona podrien ser a la mateixa finca on vivien. El passat 3 de març agents de la Guàrdia Civil, després de rebre l’autorització judicial, van escorcollar la casa i també van buscar el cadàver per la finca, amb un georadar. La primera inspecció va ser negativa, i es va descartar que el cadàver pogués estar enterrat a la finca. Va ser llavors el torn dels guies canins de la policia, que sí que van trobar restes de la dona.

Crim Olesa de Montserrat / Guàrdia Civil

Agents de la Guàrdia Civil a la zona on va ser trobar el cadàver, a la finca d'Olesa de Montserrat / GC

Un dels gossos de la Guàrdia Civil va trobar en un pou

Un dels gossos especialistes en restes biològiques humanes van marcar una zona coberta de runes a l'interior d'un cobert annex a l'habitatge, allà és on, presumptament, l’home va enterrar la seva germana feia deu anys. Especialistes van poder recuperar les restes de la dona, que estaven en una zona d’aigua, estil pou, i van poder fer una inspecció tècnica per tal de recuperar possibles indicis criminals de la zona. L’home va quedar arrestat i el jutjat de Martorell que porta el cas, davant de les evidències que tenien els investigadors, i de confirmar que el cos presentava signes de violència, va ordenar el seu ingrés a presó.

Crim Olesa de Montserrat / Guàrdia Civil

Les restes van poder ser localitzades gràcies a gossos de la Guàrdia Civil / GC

En pocs dies la Guàrdia Civil va aconseguir acreditar amb proves científiques que les restes trobades a la zona d’Olesa de Montserrat es corresponien amb la dona desapareguda. Les investigacions de la policia segueixen en marxa per aclarir què va motivar l'agressió i la mort de la dona per part del seu germà.