Troben sis artefactes explosius de la Guerra Civil espanyola que continuaven adormits i sense explotar a Catalunya. Un ha estat trobat aquest dimecres cap a les dotze del migdia en un aparcament de la multinacional Denso a Sant Fruitós de Bages i els altres cinc els han descoberts pagesos a Bot i Pinell de Brai, ambdós municipis a Terra Alta. La primera bomba de la segona meitat dels anys 30 del segle passat l'ha detonat l'equip de Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX) dels Mossos d'Esquadra i els restants pel Grup d'Especialistes de Desactivació d'Explosius (GEDEX) de la Guàrdia Civil

Terra Alta: tres projectils d'artilleria i dues granades de morter

Els artefactes van ser localitzats a finals de gener quan dos pagesos realitzaven les seves labors agrícoles i van trobar-se'ls. Immediatament van trucar la Guàrdia Civil, que va establir el perímetre de seguretat per evitar possibles danys personals i per certificar que realment eren bombes que podien esclatar. I així va ser. Eren un projectil d'artilleria del calibre 155 mm al terme municipal de Bot i dues granades de morter Valero de 81 mm i dos projectils d'artilleria, un de 105 mm i un altre de 65 mm, al territori del Pinell de Brai.

Després d'entre 80 i 90 anys sota terra, el material presentava un avançat estat d'oxidació, per la qual cosa augmentava el perill de manipulació indeguda. Els agents van traslladar els artefactes a un lloc segur per evitar riscos i van destruir-los de manera controlada. Això va fer-se per evitar riscos per a persones, animals o béns materials als agricultors de la zona durant les detonacions.

Sant Fruitós de Bages: projectil d'artilleria en un aparcament

Respecte al projectil d'artilleria que va aparèixer a Sant Fruitós de Bages, la troballa va ser possible arran d'unes obres d'ampliació d'un aparcament que realitza la multinacional Denso al costat de la seva nau industrial. Fonts policials han explicat a aquest mitjà que va ser trobat aquest dimecres al migdia per un treballador que estava excavant al terreny. Els Mossos d'Esquadra, després d'analitzar l'artefacte, van demanar que es fes un forat més profund per detonar-lo amb seguretat, atès que era perillós emportar-se'l per una possible explosió.

Tot això demostra que la majoria d'aquest tipus d'artefactes explosius continuen actius. Especialment els components d'iniciació i de càrrega explosiva, que romanen intactes al seu interior. Les condicions nul·les de conservació els fan encara més perillosos. Per això, tant la Guàrdia Civil com els Mossos d'Esquadra recomanen no manipular els enginys explosius i avisar immediatament les autoritats per evitar possibles danys.