El jutge de l'Audiència Nacional Alejandro Abascal ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança per a un dels tres presumptes integrants d'una cèl·lula terrorista desarticulada dimecres passat a Catalunya en l'anomenada Operació Kital per presumpte finançament del terrorisme gihadista.

Segons han informat fonts jurídiques, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional ha enviat a la presó aquest detingut, responsable d'una empresa investigada per presumpte finançament del gihadisme, a petició del fiscal, després de prendre-li declaració juntament amb altres dos arrestats en la mateixa operació.

Aquests últims, un home i una dona, han quedat en llibertat amb mesures cautelars: compareixences quinzenals, prohibició de sortir d'Espanya sense autorització judicial i retirada del passaport. De moment s'ha decretat el secret de les actuacions, si bé les fonts consultades no descarten que s'alci pròximament.

La tasca dels agents

Segons ha avançat aquest divendres La Vanguardia, la Policia Nacional ha donat per desarticulada aquesta presumpta cèl·lula de finançament gihadista a Catalunya amb la detenció d'aquests tres investigats (dos ciutadans libis i una marroquina) a Barcelona, Girona i València.

Els agents creuen que la cèl·lula, a més de finançar la gihad, donava suport als gihadistes immersos en la guerra de Líbia, perquè poguessin ser atesos a prestigioses clíniques privades de Catalunya i altres comunitats autònomes.

La investigació, segons els companys de La Vanguardia, es remuntaria a 2019, data en la qual els primers combatents van arribar a Espanya per ser tractats. Després de rebre l'alta en els centres sanitaris, els gihadistes tornaven a Líbia per continuar lluitant a les files terroristes i els investigadors haurien detectat que alguns dels retornats van complir el seu propòsit d'immolar-se.

Les accions de l'Estat Islàmic a Líbia

A l'Estat Islàmic a Líbia se li atribueix un atemptat a Europa, el de Manchester el 2017, recorda l'esmentat diari, que assenyala que entre els mecanismes que els investigats feien servir per moure els diners figuren les transferències i l'anomenada hawala, un mètode d'enviament de diners entre persones de confiança sense necessitat de passar pel sistema bancari.

Manchester Arena EP

Manchester Arena / Europa Press

De la investigació es desprèn que els presumptes gihadistes movien grans quantitats de diners sense justificació. Segons ha informat la Direcció General de la Policia, la investigació va començar fa dos anys quan els agents van detectar la presència a Espanya d'una persona relacionada amb la cúpula d'una milícia Líbia vinculada amb Daesh.

La seva activitat a la província de Barcelona

Després de les indagacions inicials, van comprovar que aquesta persona disposava d'una estructura empresarial que, operant a diversos països (entre ells Espanya) desviava fons a Líbia per finançar la milícia. Durant l'operació s'han registrat tres habitatges a Barcelona i Sant Adriá del Besós, un establiment comercial a Badalona i dos vehicles d'alta gamma, i s'ha intervingut nombrosa documentació, efectes i suports tècnics que estan sent analitzats pels investigadors.

A més, s'ha confiscat gran quantitat de diners en efectiu, dels que 20.000 euros van ser localitzats en un dels vehicles.