Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil han desarticulat un actiu i perillós grup de lladres ubicats a Madrid i Toledo que es movien per tot l’Estat fent encastaments, és a dir, encastant cotxes grans contra aparadors d’empreses i persianes de naus industrials. S’han pogut detenir sis dels vuit integrants de la banda i se’ls vincula, com a mínim, en cinc robatoris el mes de gener a l’àrea metropolitana de Barcelona que va servir per iniciar la investigació i el cas Wheel, que s’ha pogut explotar aquest novembre amb detencions i diversos escorcolls. Entre els detinguts hi ha tres "històrics" encastadors de Madrid, entre ells, Bubu, l'àlies de Mohamed, un famós encastador forjat als barris de Vallecas i Villaverde.

 

Els agents de l’Àrea Central d’Investigació-Patrimoni de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d’Esquadra relacionen els lladres, molt especialitzats i amb gran capacitat d’acció i mobilitat, amb l’assalt contra la botiga Dior del passeig de Gràcia de Barcelona, l’assalt contra una nau de material electrònic i informàtic de Sabadell, un estanc de Cornellà i en dos caixers de bitcoins, en centres comercials de l’àrea metropolitana de Barcelona. Els Mossos, i la Guàrdia Civil, que han fet la investigació a la zona espanyola, creu que els lladres han generat un perjudici econòmic total de 850.000 euros en els cinc assalts a Catalunya. Uns 150.000 euros del material i els vehicles robats -els feien servir per fer els encastaments- i 700.000 euros en material i pèrdues als establiments.

Cas Wheel: lladres amb més de 230 antecedents per encastaments

Els investigadors del cas Wheel asseguren que els detinguts -originaris dels barris de Vallecas i Villaverde de Madrid, bressol d'aquest tipus d'assalts contra botigues- formaven part del grup d’encastadors més actius i professionals d’Espanya. Els lladres robaven vehicles a Madrid i després fugien de la comunitat per cometre robatoris a empreses o botigues fora d’allà, arribant, fins i tot, a Catalunya, on entre el 20 i 28 de gener d’aquest 2022 van assaltar, com a mínim, cinc botigues i naus industrials. Durant els robatoris que es van produir a Catalunya, el mes de gener, els lladres van llogar una casa a la zona del Camp de Tarragona, que van convertir en el seu pis franc i des d'on es movien, anaven i tornaven, de l'àrea metropolitana.

Tienda Dior Barcelona / Guillem RS
Imatge de l'assalt a la botiga Dior de Barcelona, el mes de gener / Guillem RS

Amb el botí, escapaven a gran velocitat, sense patir pels possibles accidents que poguessin produir durant la seva fugida, i tornaven a Madrid. Durant el trajecte de fugida o l'endemà venien els objectes sostrets als receptadors, que ja sabien quins productes havien robat i on col·locar-los, del mercat negre. La majoria dels productes robats són roba i accessoris de luxe, tecnologia, telefonia o tabac, que és el material més fàcil de col·locar en aquests tipus de mercats d’objectes robats.

Els membres del grup investigat són multireincidents i especialitzats a cometre aquest tipus de robatoris i tenien residència habitual a Madrid i a Toledo. Els Mossos han detectat, conjuntament amb els investigadors de la Guàrdia Civil de Madrid, que els lladres contínuament perfeccionaven la seva manera d'actuar per no poder ser identificats, identificats o detinguts. La policia no volia detenir només alguns d’ells. L’objectiu era localitzar-los, arribar fins a l’arrel, per poder-los detenir a tots i aturar la seva activitat. Els arrestats acumulen un total de 235 antecedents, tots per delictes d’aquest tipus, tal com ha explicat el sotsinspector Jonatan Herrera, cap de l’Àrea Central d’Investigació-Patrimoni dels Mossos d’Esquadra. 

Tres dels lladres, a presó

En les entrades als pisos dels lladres, a Madrid i a Toledo, els Mossos i la Guàrdia Civil van poder detenir sis de les vuit persones que buscaven. Després de ser entregats al jutge, tres d’ells van ingressar a presó. Els investigadors els vinculen, a més dels cinc robatoris a Catalunya, també en onze fets més, per tot Espanya. En els escorcolls, però, no es van poder localitzar gaires diners en efectius, només 11.000 euros. Sí que es van recuperar eines utilitzades per aquests tipus de grups per sostreure vehicles, claus de vehicles, objectes provinents de robatoris, així com peces de roba utilitzada pels presumptes autors en diversos robatoris.

Vida de luxe i una vida dedicada als robatoris

Segons ha explicat el cap de la investigació de la Guàrdia Civil de Madrid, els joves arrestats, tots de nacionalitat espanyola d'entre 28 i 35 anys (un d'ells nascut al Marroc, però nacionalitzat espanyol), portaven un gran nivell de vida, amb roba de marca, viatges i restaurants cars. El seu model de vida s'havia centrat en aquest tipus de robatoris, on Madrid, i els barris de Vallecas i Villaverde, s'ha convertit en el bressol d'aquest tipus de robatoris.

Els detinguts tenen molt antecedents i des de joves que s'han dedicat als robatoris des d'aquests barris calents de la capital d'Espanya. Els dos cossos policials han pogut provar, fins ara, aquest diversos robatoris, però estan segurs que han pogut cometre més assaltats que ara també es provaran de poder-los relacionar amb ells.