Cinc membres de tripulació d'una aerolínia canadenca estan retinguts en calabossos de la República Dominicana després que denunciessin la troballa de vuit bosses plenes de cocaïna, valorades en 23 milions d'euros. Pensant que era una bomba, van avisar les autoritats, però no sabien el que els esperava: ser acusats de contraban i quedar tancats al país, fet que ara denuncia l'aerolínia, que demana l'alliberament dels seus empleats.

Pensen que descobreixen una bomba a l'avió

Pivot Airlines ha explicat a mitjans canadencs que els membres de la tripulació van trobar contraban a l'avió mentre estava en la pista de l'aeroport de Punta Cana el 5 d'abril i el van informar a la policia local a la República Dominicana i a la Reial Policia Muntada del Canadà. Detallen que va ser un enginyer de manteniment que formava part de la tripulació, que havia obert una porta sota del fuselatge de l'avió per revisar el seu funcionament quan va descobrir una bossa d'esport de color negre.

Cocaïna avió República Dominicana / DNCD

Una partida de cocaïna ha estat trobada amagada en un avió / DNCD

Sense obrir-la i sense saber si es tractava de drogues, d'una bomba o una altra cosa, va informar de la troballa al capità de l'aeronau i ho van comunicar a la policia local de l'aeroport, que va registrar l'avió i va trobar unes altres set bosses d'esport, cada una amb 25 paquets de cocaïna, sumant un total de 200 paquets, segons la Direcció Nacional de Control de Drogues (DNCD) de la República Dominicana. El mateix organisme ha valorat la quantitat trobada en 25 milions de dòlars, uns 23 milions d'euros al canvi, informa The Independent.

Resulten ser 25 milions en cocaïna i acaben detinguts

L'aerolínia afirma que tot l'incident és una confusió i que la tripulació "va evitar un probable desastre aeri que podria haver estat causat pel pes addicional i els paquets inflamables que eren a prop dels equips elèctrics". Tanmateix, el Ministeri Públic i la DNCD han empresonat la tripulació i altres sis persones, inclosos quatre passatgers canadencs, un hindú i un dominicà, que estan sent interrogats, sobre la partida interceptada.

Un comunicat de premsa de les autoritats dominicanes assenyala: "Arran d'aquest cas s'ha iniciat un ampli procés d'investigació, el Ministeri Públic, assistit per agents de la DNCD, treballa àrduament per establir clarament qui està directament relacionat amb el decomís de la substància". I Pivot Airlines replica que és "inacceptable que una tripulació aèria canadenca pugui romandre detinguda durant una investigació que es pot allargar fins a dotze mesos per un presumpte delicte del qual van informar".

Cocaïna avió / DNCD

Cinc membres de la tripulació i quatre passatgers estan detinguts pels fets / DNCD

"No parlen l'idioma, han estat identificats com a denunciants del contraban a les autoritats i temen per la seva seguretat. Estem profundament preocupats per la seguretat, la protecció i el tracte ètic i humà de la nostra tripulació," rematava l'aerolínia, que va néixer i va volar per primera vegada des de l'Aeroport Internacional Pearson de Toronto l'any passat. A més, asseguren que els detinguts són en centres separats. Aquest dimarts, un tribunal dominicà començava a traçar un pla per al seu futur alliberament.