Els Mossos han detingut quatre homes joves, un d'ells menor d'edat, per un intent d'estafa amb el procediment conegut com a "Rip Deal", consistent a canviar bitllets de curs legal per altres de falsos.

La policia catalana informa aquest diumenge en un comunicat que els seus agents han frustrat una nova estafa amb aquest mètode, cas de què es van adonar quan una patrulla amb agents de paisà va observar en actitud sospitosa un home, posteriorment detingut, davant d'un local d'oficines que es lloga per a reunions i que en el passat ja s'havia fet servir per cometre un cas de "Rip Deal". Els agents van observar aquest home el passat 22 de març en l'Eixample de Barcelona, en actitud nerviosa i de vigilància davant de les esmentades oficines.

Els agents van optar per seguir al sospitós i van comprovar que parlava amb uns altres dos homes, tots amb una observació constant de l'entorn, amb converses contínues per telèfon i amb entrades i sortides de l'oficina en la qual s'havia produït una reunió. En un moment determinat, un dels tres homes va contactar al carrer amb un quart que portava una bossa de grans dimensions molt plena, i ambdós es van dirigir a una cerveseria pròxima, on en van consumir unes begudes durant una breu reunió per posteriorment dirigir-se de nou a les oficines.

Els agents els van atrapar mentre estaven reunits

Davant dels indicis que es podria estar cometent un delicte d'estafa, els agents van entrar a les oficines i van comprovar que les persones reunides entorn d'una taula portaven posats guants de vinil. En un extrem de la taula es trobava un home amb una màquina de comptar bitllets i diversos feixos de paper moneda al costat d'un maletí obert, que en part van resultar ser de bitllets falsos.

Quan els agents procedeixen a identificar els assistents a la reunió, la víctima de l'estafa va explicar que havia gestionat la concessió d'un abundant préstec amb els homes presents a la sala, ja que no havia pogut aconseguir-ho per cap altra via. La víctima va precisar que, per a la concessió del crèdit, havia fet un pagament inicial en concepte de despeses i comissions.

Bitllets falsos (1)

Bitllet fals / @Policía

Els agents van procedir llavors a la detenció dels quatre homes que havien participat en l'estafa i van requisar la màquina de comptar bitllets, un maletí, guants de vinil i gomes elàstiques. També feixos de bitllets de diverses quantitats. Finalment, 10.000 euros eren moneda autèntica i 36 feixos contenien bitllets falsos.

Després de passar a disposició judicial, els detinguts, d'entre 22 i 39 anys, van quedar en llibertat amb càrrecs per un presumpte delicte d'estafa. El menor, per la seva part, va passar a disposició de la Fiscalia i va quedar en la mateixa situació que els seus companys.

En què consisteix el mètode "Rip Deal"?

Els Mossos expliquen en el comunicat que el mètode del "Rip Deal" és una estafa que consisteix a apropiar-se amb habilitat i a vegades amb violència d'importants quantitats de diners en efectiu o en criptomonedes, a més de béns significatius a canvi de bitllets falsificats o simulats.

Els autors d'aquesta estafa capten les seves víctimes a internet o amb anuncis en diaris per detectar ofertes de tota mena de béns sempre que sigui de valor considerable. Per entabanar les seves víctimes, els estafadors munten una gran posada en escena, en la qual simulen ser persones de gran solvència econòmica i llueixen roba de primeres marques, joies o complements cars, sempre amb identitats falses.

En algun cas suplanten la identitat de persones reals, reconegudes o amb prestigi empresarial per generar confiança en les seves víctimes. En una primera reunió es concreten les condicions i mètodes de pagament per a, en una segona, tancar el tracte, reunió que mantenen en un hotel o en espais públics. La policia narra que, quan l'estafa es fa mitjançant la concessió d'un crèdit, se li demana a la víctima que lliuri entre un 10% i un 20% del total de l'operació en concepte de comissions.

Quan es produeix aquest lliurament, els estafadors canvien en un maletí els bitllets de curs legal per altres de falsos, encara que els que es col·loquen a sobre de la cartera i l'últim del fons solen ser reals. Com|Com que l'intercanvi es fa en un espai públic, les víctimes no poden fer comprovacions sobre l'autenticitat dels diners.