La Guàrdia Civil ha detingut un home a Ripoll per difondre instruccions i mètodes de fabricació d'armes i explosius casolans de gran letalitat a través d’internet. El detingut havia instal·lat un taller clandestí al seu domicili on fabricava armes i projectils de manera il·legal mitjançant impressores 3D que, suposadament, després venia a terceres persones. Se l’acusa d’un delicte de tinença d’armes prohibides i s’ha prohibit la difusió dels vídeos explicatius que s’havien penjat en pàgines web públiques on tothom podia accedir.

Imprimia armes en 3D i explicava com fabricar explosius casolans

La investigació, sota el nom d’operació Napalm, es va iniciar el passat mes d’octubre quan es va tenir coneixement d’un usuari que difonia a través d’internet explicacions sobre com modificar armes per fer-les més potents i com dissenyar peces per aquestes en 3D, imprimir-les i instal·lar-les. També explicava com fabricar explosius casolans d’alta letalitat amb productes que es podien adquirir a qualsevol superfície comercial.

Els vídeos havien arribat a tenir un gran nombre de visualitzacions i descàrregues a internet. A més, es van omplir de comentaris i publicacions amenaçant col·lectius minoritaris o d’ideologia extremista i antisemita. L’autor de les publicacions presumia d’haver participat en entrenaments parapolicials i assegurava que es trobava preparat en cas que els cossos de seguretat l’anessin a buscar al seu domicili.

Arran de la investigació duta a terme per la Guàrdia Civil, es va identificar l’home com un veí de Ripoll. Els agents van muntar un operatiu d’entrada i registre del seu habitatge, on van trobar nombroses armes manipulades, peces fonamentals, munició, maquinària i eines per fer-hi modificacions. En total, es van intervenir una ballesta, més de vint armes blanques, una defensa semirígida, rossinyols, grillons, dispositius electrònics i d’emmagatzematge o documentació falsa.

A més, els investigadors van trobar una impressora 3D amb la qual fabricava il·legalment peces per acoblar a armes de gas de diferents calibres i les primeres matèries necessàries per a la seva fabricació. També es van trobar manuals sobre l’ús, maneig i fabricació d’armes de foc a través d’impressora 3D. Tot aquest material es va requisar i l’home va ser detingut. D’altra banda, es va impedir la difusió dels tutorials a través d’internet, ja que podien ser utilitzats per qualsevol persona per fabricar explosius casolans amb la intenció d’atemptar contra la vida de les persones.