Un matrimoni d’origen pakistanès ha estat detingut a Logronyo acusats de matar la seva filla perquè s’havia casat sense demanar-los el seu consentiment. La parella portava en cerca i captura al seu país d’origen des de l’any 2020, quan hauria tingut lloc el crim. Va ser el marit de la víctima qui va alertar les autoritats del que havia succeït i aquestes van decretar l’ordre de cerca i captura dels progenitors de la jove assassinada, que ja portaven dos anys desapareguts i sense que ningú sabés on havien fugit.

Els pares la van matar per casar-se amb un home sense demanar-los permís

Els dos detinguts són un home de 67 anys i la seva dona de 51 anys, pares de la dona morta. El matrimoni l’hauria segrestat, l’hauria retingut contra la seva voluntat i, finalment, l’haurien matat i s’haurien desfet del cadàver. Després de cometre el crim, els presumptes assassins van fugir del Pakistan i es van instal·lar a Logronyo, a La Rioja, on ja portaven dos anys vivint amb altres familiars. Els detinguts haurien confessat el crim i haurien justificat l’assassinat de la seva filla perquè s’havia casat en secret i sense demanar-los el seu consentiment prèviament. A més, l’home amb el qual es va casar la seva filla no agradava als seus pares, que preferien que es casés amb una altra persona.

L’amagatall dels dos fugitius a Logronyo es va descobrir quan, a través dels mecanismes de cooperació policial internacional, els agents espanyols van rebre la sol·licitud de col·laboració per a trobar i detenir aquest matrimoni reclamat per les autoritats pakistaneses per delictes de segrest i homicidi. Un cop van comprovar que la notificació encara era vigent, els investigadors van poder localitzar els fugitius i es va establir un dispositiu de control i vigilància discreta per confirmar que eren ells i residien a Logronyo. Finalment, van ser detinguts a les portes del seu domicili.

El matrimoni pakistanès s’enfronta a cadena perpètua al seu país

El Jutjat Central d’Instrucció Número 2 de l’Audiència Nacional ha decretat l’ingrés a presó dels dos detinguts de forma preventiva, a l’espera de poder contactar amb les autoritats pakistaneses i decidir si finalment són extradits o no. Es podrien enfrontar a delictes d’assassinat amb premeditació i segrest, amb l’agreujant del parentiu que tenien amb la víctima. Uns fets delictius pels quals al Pakistan la pena és de cadena perpetua.

Els matrimonis de conveniència, a l’ordre del dia a Pakistan

Casar-se en secret dels pares i sense demanar-los el consentiment pot suposar un greu problema al Pakistan. En diferents països àrabs com aquests, els matrimonis de conveniència estan a l’ordre del dia i moltes noies estan obligades a casar-se amb altres homes que no estimen només perquè estan obligades pels seus pares. A Catalunya, fa uns mesos dues noies pakistaneses van ser assassinades pels seus germans per negar-se a un matrimoni forçós.