Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat dimecres a Viladecans un noi de 20 anys com a presumpte autor de trenta delictes d'estafa. El jove aconseguia les dades personals i bancàries de les víctimes a través de la modalitat coneguda com a 'Smishing' i posteriorment retirava els diners dels seus comptes corrents. La investigació de la policia catalana es va iniciar el passat mes de desembre, quan diverses persones de Lleida van denunciar que els havien estafat i el 'modus operandi' que denunciaven coincidia. Els investigadors van descobrir que darrere d'aquest frau hi havia un ciberdelinqüent expert amb coneixements informàtics que residia al Baix Llobregat.
A més, la investigació també va descobrir que en realitat eren 30 les víctimes que hi havia per tot Catalunya. Concretament, 16 a Lleida, 6 a Berga, i altres a Manresa, l'Hospitalet de Llobregat, Barberà del Vallès, Sabadell, Rubí, Igualada i Sitges. En tots els casos, el noi estafava a les seves víctimes fent-los accedir a una pàgina clonada i així aconseguir les seves dades bancàries. Posteriorment, anava a diferents caixers automàtics del Baix Llobregat i retirava els diners en efectiu. En total es calcula que va arribar a estafar uns 14.780 euros. Per aquest motiu va ser detingut i va passar divendres a disposició judicial. La investigació per part dels Mossos continua oberta i no es descarta que hi pugui haver més persones implicades o que el detingut estigui relacionat amb altres casos d'estafa.
Què és el mètode 'Smishing'?
L''Smishing' és un dels mètodes més utilitzats pels estafadors. Els delinqüents envien un missatge de text per SMS fent-se passar per una font fiable, com una entitat bancària, per tal d'aconseguir les dades confidencials de les víctimes i poder cometre l'estafa. Aquests missatges inclouen un enllaç que redirigeix a una pàgina fraudulenta, tot i que amb aparença de ser l'oficial. D'aquesta manera, en introduir-se les dades, l'estafador les rep i ja té la informació necessària per poder accedir als comptes bancaris i retirar els diners en efectiu, fer transferències o compres a través d'internet.