El crim de la Juana Canal torna a reviure pocs mesos abans de prescriure. L'exparella de la dona desapareguda a Madrid fa 19 anys ha estat detinguda, segons ha avançat La Sexta, aquest dimecres a les nou del matí per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

El que ja era el principal sospitós només desaparèixer ha passat a disposició policial. La Juana va morir en estranyes circumstàncies, fet que va ser corroborat al trobar les seves restes (un fèmur i el crani) fa tres anys a Navarredondilla (Àvila) per un vianant. 

Última persona que la va veure en vida

L'home arrestat va ser l'última persona en veure-la amb vida. Així ho ha explicat l'advocat de la família, en Juan Manuel Medina, que ha incidir en que van mantenir "una forta discussió" i poc després va desaparèixer. "Els indicis son molt forts", ha sentenciat el lletrat.

A la Juana se li va perdre la pista el 22 de febrer de 2003. Amb tot, i després de trobar els seus ossos, no s'ha determinat encara si va morir assassinada aquell mateix dia. A pocs mesos de prescriure el delicte (tot depèn si es comptabilitzen els anys des de la desaparició o el decés), que complirà ben aviat 20 anys, data màxima a nivell jurídic.

Juana tenia 38 anys i dos fills

En el moment en que la dona va esvair-se tenia 38 anys, dos fills i estava divorciada. Aquell mateix dia en que va desaparèixer la nova parella de la Juana, avui detinguda, va deixar una estranya nota al pis on vivien explicant que havien tingut una discussió. L'home, a més, es propietari d'aquest habitatge i d'altres propers al punt on van aparèixer els ossos.

Agents de la Guàrdia Civil i de Policia Nacional baten el terreny on van aparèixer restes de Juana Canal, en la zona de Navalacruz (Àvila), a la recerca de pistes que esclareixin el cas d'aquesta dona desapareguda des de 2003 / EFE - Raúl Sanchidrián
Agents de la Guàrdia Civil i de Policia Nacional baten el terreny on van aparèixer restes de Juana Canal, en la zona de Navalacruz (Àvila), a la recerca de pistes que esclareixin el cas d'aquesta dona desapareguda des de 2003 / EFE - Raúl Sanchidrián

Els amics i familiars de la Juana sempre van rebutjar la idea de que fos una desaparició voluntària. Perquè negaven que la dona fos capaç d'abandonar als seus dos fills que havia tingut amb una relació anterior.

Investigació i falta de comunicació amb la família

L'exparella, avui detinguda, va ser interrogada pels investigadors quan es va produir la desaparició, com també van fer amb la resta d'amics, companys i familiars de la Juana. Amb tot, en el seu moment no es va inspeccionar el pis on residien, i la policia l'ha inspeccionat fa tan sols unes setmanes, on ara viu una persona propera a la família d'ella.

El fèmur i el crani de la dona van trobar-se al 2019. No obstant això, els investigadors no ho van notificar a la família, el que va provocar una clara falta de comunicació, fins al juliol de 2022. L'argumentació principal per a justificar aquest fet es basa en els problemes derivats de la pandèmia, tot i ser localitzades les restes un any abans de l'estat d'alarma.