Cop contra una organització que mutilava il·legalment gossos a Andalusia. La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació Raviches-Severed Ear, investiga 58 persones i propietaris de rehales de cànids per haver amputat membres a 1.111 gossos als quals els van tallar les orelles i les cues a Almeria, Granada, Màlaga, Jaén, Còrdova i Sevilla. A més, durant el dispositiu, els agents han detingut un veterinari d'Úbeda (Jaén) com a presumpte autor d'un delicte continuat de falsedat documental i un altre de relatiu a la protecció de la flora, fauna i animals domèstics per maltractament animal.

El veterinari que validava el maltractament animal

Respecte al veterinari arrestat, aquest donava cobertura legal a les mutilacions que realitzaven els rehalers anotant a les cartilles sanitàries dels animals el següent: "Tall d'orelles i cua per funcionalitat sota anestèsia". Tanmateix, la investigació iniciada fa un any pel Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil ha demostrat que l'home no havia vist cap dels gossos i tampoc aportava l'informe que justifiqués les amputacions. Durant el procés, abans de la detenció, es van realitzar dues inspeccions a les localitats granadines de Picena i Domingo Pérez on es van trobar 26 gossos amb la cua i les orelles tallades i a les seves cartilles sanitàries apareixia l'anotació del facultatiu citada.

Però la sorpresa va ser que les anotacions de les cartilles, que estaven firmades i segellades pel veterinari, no tenia adjunt cap altre document especificant les causes per a aquestes operacions quirúrgiques. També va succeir el mateix durant l'entrada del Seprona en una altra rehala de gossos en Cazalla de Sierra, a Sevilla, amb talls similars. En aquest cas, els agents van sospitar perquè els gossos eren cadells i la data d'intervenció que figurava a les seves cartilles estava molt allunyada en el temps, sent incompatibles les lesions que presentaven ja que es veien molt recents.

Les anotacions del veterinari / GUÀRDIA CIVIL
Les anotacions del veterinari / GUÀRDIA CIVIL

Més de 2.000 gossos inspeccionats a Andalusia

En total, la Guàrdia Civil ha inspeccionat més de 2.000 gossos i ha descobert 1.111 gossos suposadament mutilats il·legalment pels seus propietaris. Per això, hi ha 58 persones investigades com a presumptes autores dels delictes continuats de maltractament animal, de falsedat documental i d'intrusisme professional, dels quals 15 es troben a la província de Granada, 18 a la de Jaén, 12 a la de Sevilla, sis a Còrdova, quatre a Almeria i tres a Màlaga. Respecte al veterinari, que era el que donava el beneplàcit per fer passar aquest tipus de maltractament animal com un problema de salut, està acusat de falsedat documental, entre altres delictes.