L'Ertzaintza ha detingut un menor d'edat i dos nois de 18 anys molt perillosos, ja que robaven a les seves víctimes asfixiant-les i fent-los perdre la consciència al mig del carrer a Vitòria. A més, anaven armats i les amenaçaven.

Tres detinguts per robatoris amb molta violència a Vitòria

Dos nois de 18 anys, i un menor, de 17, han estat detinguts a Vitòria (Araba) per la seva presumpta implicació en una sèrie de robatoris de les últimes setmanes amb el mètode del mataleón, una tècnica que consisteix a immobilitzar a la víctima agafant-la pel coll fins a fer-li perdre la consciència.

Els tres detinguts feien un seguiment previ a les seves víctimes des de les zones d'oci i les abordaven després en llocs poc freqüentats o en els portals dels seus habitatges.

Ertzaintza / Archivo

L'Ertzaintza ha detingut tres nois, un d'ells menor d'edat, per robatoris amb molta violència al mig del carrer a Vitòria, ja que asfixiaven les seves víctimes fins a fer-lis perdre la consciència / Arxiu

L'Ertzaintza va obrir la investigació el mes d'agost

La investigació va començar el mes d'agost quan l'Ertzaintza va posar en marxa una investigació a Vitòria després de detectar que a la ciutat s'havien començat a cometre una sèrie de robatoris amb el mateix modus operandi i amb una violència poc habitual.

Les víctimes eren persones que passejaven soles pel carrer a les quals els delinqüents abordaven per l'esquena agafant-les pel coll i tirant-les a terra, per deixar-les així en una situació de total indefensió i posteriorment robar-los les seves pertinences.

Asfixiaven les víctimes fins que perdien el coneixement

Segons ha pogut saber l'Ertzaintza, el mètode que feien servir era el del mataleón, que consisteix a immobilitzar la víctima per l'esquena passant-li el braç pel coll i asfixiant-la fins a fer-li perdre momentàniament el coneixement.

Gràcies a les investigacions es va concloure que els delinqüents feien un seguiment previ de les víctimes des del Casco Viejo o altres zones d'oci de Vitòria que abandonaven en solitari i en arribar aquestes a llocs poc freqüentats duien a terme l'assalt, que en diversos dels casos investigats es va produir dins dels portals dels seus habitatges i sota amenaces amb armes blanques.

Detinguts per diversos robatoris amb violència al mig del carrer

Com a resultat d'aquesta investigació es va aconseguir identificar a tres joves als quals es considera presumptes autors de diversos d'aquests robatoris amb violència i, aquest divendres a la matinada han estat detinguts. 

Es preveu que al llarg d'aquest dissabte, els presumptes autors dels fets passin a disposició judicial acusats de diversos robatoris amb violència i intimidació, un delicte penat amb presó i amb sancions econòmiques molt elevades. La investigació es troba oberta, en mans de l'Ertzaintza, que està intentant esbrinar més detalls per esclarir els fets.