La Policia Nacional ha detingut a la matinada d'aquest dissabte el conegut com a Lupín, un dels ciberestafadors més buscats d'Espanya, en una discoteca de Madrid. Es trobava reclamat per diversos jutjats del territori nacional, segons han informat EFE fonts de la investigació.

Un dels clients de la discoteca Shoko, ubicada en el número 86 del madrileny carrer de Toledo, va ser el que va reconèixer el delinqüent i va avisar la Policia Nacional, que va anar al local a les sis de la matinada.

Els agents van confirmar la seva identitat i van comprovar que tenia en vigor vuit reclamacions judicials per estafa emeses per jutjats de Ponferrada, Elx, Guadalajara, Albacete, Cadis i Madrid, per la qual cosa va ser detingut.

El perfil del criminal

Nascut a Ponferrada, de 25 anys, Lupín és considerat com el ciberestafador més important de la història d'Espanya i va ser detingut per última vegada l'any 2019 per la Guàrdia Civil.

Llavors aconseguia uns beneficis de prop de 300.000 euros al mes amb estafes "online", copiant pàgines web de botigues i servint-se de plataformes com Wallapop o Milanuncios, de manera que les seves víctimes compressin productes que mai no arribaven a obtenir.

En el moment de la detenció Lupín portava a sobre uns 12.000 euros en efectiu.

lupin estafador guàrdia civil

Detenció de Lupín / Europa Press

El perfil de Lupín és extremadament estrany. El criminal no té ni mòbil, ni targeta de crèdit al teu nom, ni ordinador ni té propietats registrades. És per això que la policia ha hagut de treballar molt per poder seguir les pistes i trobar-ho.

No és un criminal usual, a veguades, Lupín enviava part dels diners que havia aconseguit amb pràctiques il·legals a moltes ONG que treballen amb nens.

Com treballava Lupín?

El criminal ha estat un dels més buscats i fa diversos anys que treballa a través d'estafes d'internet. La primera que va organitzar, quan encara era menor d'edat, estava relacionada amb l'empresa Herbalife. Va utilitzar el sistema piramidal d'aquesta entitat per aconseguir uns ingressos de més de 8.000 euros mensuals.

Després que les autoritats li detinguessin per primera vegada va començar a treballar en esborrar les seves empremtes. El seu objectiu era el de ser pràcticament invisible i no deixar cap rastre de cap de les seves activitats il·legals ni de les seves compres.

També va participar en la creació de moltes pàgines web fraudulentes amb noms extremadament similars als de pàgines molt populars de venda d'electrodomèstics.

Aquests webs habilitaven l'opció de comprar a través d'elles productes que mai no arribaven i després aquests webs desapareixien d'internet. A més de robar-los els diners, Lupín aconseguia les dades personals i bancàries de totes les seves víctimes.