Una investigació dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional espanyola ha permès desmantellar la impremta de bitllets falsos més gran mai trobada a la Unió Europea. Batejada amb el nom d’operació Sentinel, i sota la batuta d’una de les unitats més especialitzades i prestigioses de la policia catalana, la Unitat Central de Falsificació de Moneda (UCFM), i del jutjat d’Instrucció 4 de Sant Feliu de Llobregat, s’ha pogut trobar aquesta impremta, ubicada a la Nucia, al País Valencià. Estaven especialitzats en la fabricació de bitllets de 500 euros falsos de gran qualitat, segons els investigadors.

Després de set escorcolls, un d’ells a la nau d’aquest municipi d’Alacant, on hi havia la maquinària, i també en dos pisos de Cervelló (Baix Llobregat) i Sant Cugat del Vallès (Vallès), els Mossos i la Policia Nacional van detenir sis persones, totes elles presumptament relacionades amb aquesta gran fàbrica de bitllets de 500 euros falsificats. Totes les persones arrestades han ingressat a presó.

Mesos darrere dels falsificadors

La investigació s’ha allargat durant un any, però va ser aquest mes d’agost quan, després de descobrir-se una bossa d’esport amb gairebé 4,3 milions d’euros en bitllets de 500 euros falsificats en una zona boscosa de Cervelló, es va poder estirar el fil i va començar a donar fruits. La policia ja havia detectat, per diverses denúncies, que en aquesta zona de Catalunya s’estaven intentant colar bitllets de 500 falsificats. De la bossa en van poder aïllar una emprempta dactilar, que la policia, gràcies a la seva base de dades, van poder relacionar amb un conegut falsificador conegut dels investigadors. 

Durant mesos, i sota secret de sumari, l’equip conjunt de la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra, van anar treballant conjuntament situant a les persones implicades en diversos punts de l’àrea metropolitana de Barcelona i també del País Valencià. Aquest dimecres es va finalment explotar l’operació Sentintel i es va poder accedir a la impremta, que si bé allà mateix no s’hi van trobar diners falsificats, sí que es va confirmar que estava perfectament preparada per la impressió d’aquests bitllets de 500 euros de gran qualitat. Segons fonts de la investigació, aquesta impremta és la més gran trobada mai a la Unió Europea. 

Un conegut falsificador reincident

L’home que liderava aquesta organització ja havia estat detingut l’any 2009 a la zona de València quan va ser desmantellada una altra gran impremta de bitllets de 500 euros falsos. Després del seu pas per la presó, presumptament, ha tornat a la seva ‘feina’. L’home tenia coneixements d’impressió i, amb la compra de material a la Xina, com les tires lumíniques, aconseguia material de gran qualitat. 

El jutjat de Sant Feliu que ha tutelat la investigació, les escoltes telefòniques i l’explotació ha ordenat la presó pels sis detinguts, a l’espera que el cas sigui traslladat a l’Audiència Nacional, que serà qui seguirà amb la investigació d’aquest entramat que els investigadors sospiten que havien fabricat milions d’euros i que ara tenien intenció de fer el salt a un altre país, fins i tot, traslladant tota la maquinària al sud d’Amèrica.