Twitch és una plataforma que serveix, principalment, per poder veure directes d'alguns dels creadors de contingut més famosos del món. La temàtica de cada una de les transmissions no és fixa i pot ser pràcticament de qualsevol cosa, esdeveniments esportius, videojocs, xerrades, jocs de taula, música... Els límits els posa l'emissor.

Els streamers poden guanyar diners a través de diverses funcions de Twitch. Les més importants són la publicitat que facin de forma directa (ells mateixos durant els seus directes) o indirecta (la que la mateixa plataforma posa en les transmissions), també les subscripcions aportaran econòmicament a l'emissor, sent una quantitat de 4,99 dòlars, encara que aquesta quantitat no arribarà completament al creador de contingut.

Finalment, existeix una manera més de guanyar diners a través de Twitch. Els espectadors tenen la possibilitat de donar bits, la divisa que s'utilitza a Twitch. Tenen un valor real i es poden comprar per donar-los-els als creadors de contingut mentre estan en directe. 100 bits tenen el cost d'1,53 euros, un euro serà destinat a l'emissor i l'empresa (Amazon) es queda 53 cèntims.

L'estafa de Twitch

Les autoritats turques han detingut 40 persones que, suposadament, estaven participant en una estafa a través de Twitch, entre ells figuren alguns de menors d'edat. La plataforma propietat d'Amazon, amb la qual algunes de les figures més influents de l'actualitat treballen diàriament.

Segons ha informat Dexerto i altres mitjans turcs, hi ha diverses persones més que estan involucrades i les autoritats estan treballant en la investigació. Aquest procés porta en curs des de novembre de 2021 i, finalment, han arribat les primeres detencions.

Twitch pixabay

Les autoritats han emès un comunicat en l'Agència de Notícies de Demirören (DHA en turc) en el que aclareixen que això és únicament el principi i que creuen que hi ha prop de 150 persones implicades en aquesta estafa a gran escala.

L'empresa Twitch encara no s'ha pronunciat sobre això, ja que tot apunta que esperen que s'aclareixin els fets abans de parlar sobre aquesta situació que, sens dubte, farà que diverses persones comencin a desconfiar de les seves inversions en la plataforma de streaming en mostrar-se vulnerable a estafes milionàries.

El 'modus operandi' dels estafadors

Els estafadors s'han aprofitat de la mecànica i el funcionament de les donacions a través de bits per generar una quantitat de diners enormes. Segons alguns mitjans locals els presumptes delinqüents haurien mogut prop de 10 milions de dòlars (uns 8,8 milions d'euros) amb aquesta activitat il·lícita.

Els streamers que hi van participar com estafadors demanarien donacions de manera normal, però tornarien una quantitat d'entre el 70 i el 80% del valor de la donació als espectadors que coneixien l'estafa. Les targetes de crèdit utilitzades eren robades o fins i tot falsificades.

Els diners obtinguts s'utilitzaven per a accions delictives relacionades amb el blanqueig de diners. Aquestes accions es van orquestrar a través d'alguns fòrums d'internet i es produïen a través de canals que no superaven els 50 seguidors.

Feia prop de dos anys que els estafadors es lucraven amb aquest tipus d'activitats de blanqueig de diners. Diversos streamers turcs havien alertat d'aquest problema, fins i tot van arribar a crear una etiqueta a les xarxes socials per donar visibilitat a aquest tema a tot el món.