Els Mossos d'Esquadra de l'Àrea d'Informació Territorial de Tarragona van detenir la setmana passada 16 persones acusades de formar part d'una empresa que, sota una aparença de legalitat, amagats rere un bufet d'advocats, duia a terme desnonaments a canvi d'importants quantitats de diners dels propietaris dels pisos que volien fer fora els seus inquilins, alguns d'ells, amb contractes de lloguer vigents. En el marc d'aquesta operació, batejada Mediere, es van fer entrades i escorcolls en domicilis de l'Hospitalet de l'Infant, Salou, Reus, Sant Joan Despí, Rubí, Mataró i Barcelona, amb més d'una quinzena de detinguts de nacionalitats espanyola i romanesa d'entre 27 i 59 anys.
La investigació va començar el passat mes de setembre arran d'una actuació policial a Reus durant un enfrontament entre uns ocupes d'origen magrebí i membres d'aquesta empresa, Antiokupa Tarraco, que va acabar amb sis detinguts, quatre d'ells, empleats de l'organització. Gràcies a les perquisicions de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC) de la capital del Baix Camp, i estirant el fil, es va descobrir una sèrie d'incidents molt similars relacionats amb aquesta companyia que feia desocupacions extrajudicials. En aquesta primera fase es va esbrinar que els desnonaments sovint venien motivats per una qüestió de raça o pertinença a un cert col·lectiu ètnic, i que els propietaris dels pisos afectats pagaven grans quantitats de diners per poder fer fora la gent que hi vivia, algunes famílies ocupants en situació de vulnerabilitat econòmica i d'altres amb contractes vigents, de manera il·legal i fent ús de la violència.
De la mediació a una escalada de violència
L'empresa oferia un suposat servei de mediació entre propietaris i inquilins per desocupar-los, però es va poder comprovar que els encarregats de dur a terme aquestes "mediacions" cometien extorsions, danys i violents assetjaments fins que aconseguien que les famílies abandonessin els pisos. El primer contacte, però, sempre era sota l'aparença d'oferir-los un acord per abandonar voluntàriament els habitatges. En cas d'obtenir una resposta negativa era quan començaven les violències i amenaces, amb assetjament telefònic i coaccions a través del tall dels subministraments, o fent malbé els immobles. Durant les entrades als domicilis dels investigats es van requisar dues armes de foc i diverses armes prohibides que utilitzaven per cohibir les víctimes.
Si ni amb això aconseguien fer-los fora, passaven a cometre robatoris amb força que en alguna ocasió va acabar amb alguns dels inquilins ferits greument. També van presentar denúncies falses si els contractes de lloguer estaven en ordre. Cal destacar que els treballadors d'aquesta empresa eren especialment violents amb persones de determinats orígens ètnics. Tot això generava sensació d'inseguretat a les famílies que volien desnonar, i moltes d'elles han hagut d'acudir a professionals de la salut mental per crisis d'ansietat.
Escudats per un despatx d'advocats
A més a més, les indagacions dels Mossos van revelar que Antiokupa Tarraco feia servir com a cobertura un despatx d'advocats que donava una aparença de legalitat a la seva manera d'actuar. El propietari d'aquest despatx, l'advocat reusenc F.J.E., era soci de l'empresa, i diversos clients del bufet participaven activament dels desnonaments i eren coneixedors dels fets il·legals, convertint-se en col·laboradors necessaris de la banda. En total, s'han descobert més de 60 actuacions arreu de Catalunya i, tot i que els agents consideren que han pogut aturar completament l'activitat d'aquesta empresa, la investigació continua en marxa i no es descarten més detencions.
Dels 16 detinguts, vuit han passat a disposició del Jutjat d'Instrucció número 3 en funcions de guàrdia de Reus, que ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança per a dos d'ells, Andrei G. S. i J. M. S., i llibertat provisional amb l'obligatorietat de presentar-se davant del jutge quan siguin requerits, pels altres sis. La causa està oberta pels delictes de lesions, violació de domicili, danys, coaccions, assetjament, robatori amb força, robatori amb violència, amenaces, descobriment i revelació de secrets, falsificació de document públic, pertinença a organització criminal i contra la integritat moral en l'exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques.