El procés judicial contra els tres agents dels Mossos d’Esquadra de Santa Coloma de Farners acusats de traficar amb marihuana segueix avançant. Gràcies a l’escrit d’acusació del fiscal, que demana per ells més de 12 anys de presó, s’ha pogut saber com actuaven i com feien desaparèixer la droga que requisaven en els operatius policials per revendre-la posteriorment. L’organització criminal estava liderada pel caporal de la unitat d’investigació de Santa Coloma, que era qui decidia com i quan s’emportarien la marihuana del dipòsit i la quantitat que s’havia de desviar. Un altre agent dels Mossos l’ajudava a desviar la droga intervinguda, treure-la dels canals policials sense aixecar sospites i traslladar-la des de les dependències policials o des del lloc de la plantació intervinguda fins al domicili del tercer agent acusat.

Aquest tercer mosso guardava temporalment la droga a casa seva i feia d’intermediari amb un altre acusat, que no és policia. Aquesta persona anava a buscar la marihuana i la portava a l’habitatge que compartia amb la seva parella. Allà l’assecava, la preparava per a la futura venda i contactava amb els possibles compradors. Un cop rebia el vistiplau del caporal, la venia i tots els investigats es repartien els diners que n’obtenien. El fiscal considera que la parella d’aquest quart acusat també coneixia la trama delictiva i col·laborava en ella amb l’objectiu de lucrar-se econòmicament .

Enxampats enduent-se la droga de les dependències policials

L’organització delictiva va caure el 2 de setembre de 2020 després que una càmera de vigilància de la comissaria de Santa Coloma de Farners gravés el caporal i l’agent enduent-se sacs de marihuana confiscada. Els van treure d’un contenidor que hi havia a l’exterior de les instal·lacions i el van carregar al maleter d’un cotxe sense logotip. Per fer creure que l’havien destruït, van portar les bosses d’evidència policial a la deixalleria. Afers Interns els estaven investigant i van seguir el rastre fins que l’acusat que no és policia va anar a buscar la droga al domicili del tercer agent. En aquell moment, es va procedir a les detencions. Segons s’ha pogut saber, haurien falsejat atestats i haurien fet consultes irregulars a les bases de dades policials en benefici de l’organització criminal.

S’enfronten a més de 12 anys de presó

Davant tots aquests indicis, se’ls acusa dels delictes de pertinença a grup criminal, contra la salut pública, continuat de furt i falsedat documental. A un dels agents, se li sumen el delicte de descobriment i revelació de secrets. El fiscal demana 12 anys i 9 mesos de presó per al caporal, a més d’una multa de 84.500 euros. Per als dos agents sol·licita 12 anys i mig de presó i multes de 83.600 i 80.000 euros. Per als dos acusats que no són policies, la pena sol·licitada és de 5 anys i 3 mesos per un i 5 anys per l’altre, a més d’una multa de 80.000 euros per tots dos. A més, demana que els tres mossos siguin inhabilitats durant el temps de condemna. Els jutjats d’instrucció ha dictat la interlocutòria d’obertura de judici oral, que se celebrarà a l’Audiència de Girona.