Quan plou, cal extremar les precaucions al volant. Els conductors ja acostumen a posar encara més els sentits a la carretera, a conduir més lents o a guardar encara més les distàncies de seguretat per no provocar cap accident ni patir aquaplaning. Però no només s’hauria de prendre més precaucions per aquest motiu, també per les multes que pot imposar la Direcció General de Trànsit (DGT) els dies de pluja i que la gran majoria de gent desconeix.

Entre aquestes sancions més desconegudes, per exemple, hi ha la que et poden posar per esquitxar d’aigua un vianant. Segons el Reglament General de Circulació, “els usuaris de la via estan obligats a comportar-se de forma que no entorpeixin indegudament la circulació ni provoquin perill, perjudicis o molèsties innecessàries a les persones”. Així doncs, si no pots evitar un toll i aixequés aigua cap a la vorera, et poden multar amb 100 euros, tot i que la majoria de vegades es redueix a 80 euros.

El fet d'esquitxar un vianant durant un dia de pluja no és l’única multa que pot posar la DGT els dies de pluja. També poden sancionar amb 200 euros si la matrícula s’omple de fang i no es pot veure bé. Una altra infracció multada amb 200 euros és circular amb els vidres entelats o plens de gel o neu, impedint la visió correcta de la carretera. Portar els eixugaparabrises en mal estat també pot suposar una sanció d’entre 80 i 120 euros.

La manera de conduir s’ha de modificar quan està plovent

Des de la DGT recorden que en els dies de pluja els conductors han de canviar la manera de conduir. El fet que l’asfalt estigui mullat fa que augmenti la distància de frenada i el risc de patir una col·lisió, per això cal guardar una major distància de seguretat amb el vehicle del davant. També cal tenir els neumàtics en condicions òptimes per evitar tenir un aquaplaning i perdre el control del vehicle. En cas de tenir-lo, mai s’ha de frenar de forma brusca perquè encara relliscarà més, sinó que s’ha de frenar suaument i agafant ben fort el volant.