En els últims mesos anar a posar gasolina al nostre cotxe o moto s’ha convertit en un autèntic maldecap. Els preus dels carburants estan disparats, especialment des de la guerra d’Ucraïna, i estan batent rècords històrics, superant els 2 euros per litre. El dièsel, que sempre havia estat molt més econòmic que la gasolina, ara és més car. No és estrany, doncs, que les gasolineres ‘low cost’ estiguin apareixent per tot arreu com a bolets, ja que s’han convertit en un negoci molt rendible en una època en què els conductors busquen estalviar tot el que puguin a l’hora de posar benzina al seu vehicle.

Però intentar estalviar i fixar-se en els preus dels carburants per saber quina estació de servei és la més barata no és l’únic que s’hauria de fer. També cal estar atent a una acció a l’hora de posar benzina que algunes persones fan i que està prohibida. De fet, la Direcció General de Trànsit (DGT) podria posar una multa de 100 euros per això. Es tracta de no apagar el motor o de deixar encès algun sistema elèctric.

Està prohibit posar gasolina sense aturar el motor, amb la ràdio encesa o utilitzant el mòbil

Segons l’article 115 del Reglament de Circulació a Espanya, “per a carregar combustible al dipòsit del vehicle, aquest ha d’estar amb el motor aturat. Els propietaris d’aparells distribuïdors de combustibles o empleats d’aquests últims no podran facilitar el combustible per a la seva càrrega si no està aturat el motor i apagats els llums dels vehicles, els sistemes elèctrics com la ràdio i els dispositius emissors de radiació electromagnètica com els telèfons mòbils”.

És a dir, que a l’hora de posar gasolina s’ha de tenir el motor aturat i s’ha de treure les claus del contacte. També s'ha de tenir la ràdio apagada i no es pot estar utilitzant el telèfon mòbil fins que se surti de l’estació de servei. Cometre alguna d’aquestes infraccions podria considerar-se com una infracció lleu, el que podria comportar una sanció de 100 euros. La DGT considera que aquestes accions són un atemptat contra la seguretat de les persones.