El felí de grans dimensions que va aparèixer a Los Barrios (Cadis) l'1 de gener seria realment un gat gegant o gran de color blanc. Així ho ha assegurat el Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil aquest dilluns després d'una setmana d'investigacions i seguiment de l'animal. Els agents han descartat la perillositat i gravetat de l'assumpte, al no tractar-se d'un lleopard, un tigre o un ocelot. Acaba, doncs, l'eufòria, comèdia i por dels ciutadans vers la suposada bèstia que va ser gravada per dos cunyats baixant d'un eucaliptus a la zona de la carretera vella, la CA-9209, molt a prop del riu Palmones del municipi andalús.

 

L'alcalde de Los Barrios, Miguel Alconchel, qui primerament va aventurar-se a assegurar la procedència del felí blanc, ara ha descartat que sigui alguna cosa més que un gat gran. "Lamentablement, hi ha persones que adquireixen aquest tipus d'animals com animals de companyia o exòtics i pot ser que s'hagi escapat", va escriure a xarxes socials fa poc menys d'una setmana. Ara, durant la sessió plenària de l'ajuntament d'aquest dilluns, el batlle ha confirmat que la Guàrdia Civil hauria descartat que l'animal es tractés d'un lleopard o un ocelot i que la situació no era tan greu com es plantejava en un principi. Moment al qual ell mateix, davant del vídeo fet viral, també va demanar de forma molt coherent precaució als veïns del poble.

El gat gegant blanc no hauria atacat un vedell

"La Guàrdia Civil donarà més informació però els hi puc avançar que no hi ha hagut tal felí", va respondre aquest dilluns al ple municipal davant les preguntes de l'oposició. També va explicar que "hi havia trucades de veïns que deien que un el tenia i, fins i tot, se'ns va enviar un vídeo al qual apareixia un vedell que semblava estar devorat". Alconchel va continuar amb el relat per explicar les investigacions del Seprona i sobre la viralitat d'algunes imatges, com la del petit bou que realment hauria estat atacat per una guineu "que també mengen carn i es troben al parc", va sentenciar.

Tot aquest rebombori està a punt d'acabar, tot i que encara queda per descobrir la raça de gat gegant a la que sembla que faria referència el Seprona. Així, tal com van augurar diversos mitjans, el felí hauria tornat a casa del seu propietari (si és que en té) o continuaria deambulant per la zona però ara ja amb dimensions més normalitzades que les que s'intueixen al vídeo enregistrat pels dos cunyats a les afores de Los Barrios el primer dia del 2023. Tanmateix, no és el primer cop que es produeix la troballa d'un animal amb sorpresa, que resulta ser fals, a l'estat espanyol.

Cocodrils i lleons

El mercat negre fa aparèixer a molts indrets animals exòtics. Però això no vol dir que realment passegin tranquil·lament per vies públiques i boscos de l'estat. Un dels casos que més va viralitzar-se va ser el del cocodril del riu Pisuerga, que rega la ciutat de Valladolid (Castella i Lleó). Al final no era ni tan sols un al·ligàtor, perquè ni la Policia Local ni els efectius del Seprona de la Guàrdia Civil van trobar evidències de l'existència del rèptil, que de cop i volta va començar a ser comparat amb una llúdria. Però el 2013 sí van trobar un cocodril a Màlaga (Andalusia), de més de dos metres de llarg. Tot i que, potser, el més curiós és el del lleó de Molina de Segura (Múrcia), que tot i les alertes dels veïns, va acabar sent un gos al que havien retallat els cabells perquè semblés el rei de la selva.