La cadena nord-americana de menjar ràpid McDonald's està patint a Espanya l'escassetat d'un dels seus productes més preuats, el pollastre. Després de declaracions confuses i tenint en compte la situació similar de les seus de la companyia en altres països, hi ha poques pistes sobre el que ha passat amb el menjar estrella del restaurant de Ronald McDonald.
Desastre d'estoc a McDonald's España
Dijous passat, el mitjà La Información destapava que l'escassetat es devia a la famosa crisi global de subministraments i un dia després la dificultat s'expandia a les joguines que acompanyen els seus menús infantils, els Happy Meal.
Davant dels rumors i la sorpresa, la companyia va afirmar que en alguns establiments del nostre país estaven tenint una "ruptura d'estoc" amb el pollastre, mentre que la falta d'escassetat amb les joguines es tractava d'una "coincidència" perquè arribava una nova promoció just l'endemà i, a més, la companyia estava apostant pels llibres infantils.
En declaracions al mitjà citat, fonts de l'empresa asseguraven que "els proveïdors de pollastre són diversos" i que preferien mantenir-los en l'anonimat.
De fet, prefereixen no revelar ni tan sols el lloc en el qual hi ha localitzades les granges de què obtenen una de les seves principals matèries primeres.
L'únic confirmat com a subministrador de pollastre és Osi Food Solutions, una fàbrica que es troba en un polígon de l'extraradi de Toledo.
Tanmateix, no s'ha pogut confirmar la quantitat que prové d'aquesta factoria ni si la carn que arriba d'allà procedeix d'Espanya.
Falta de transparència sobre l'origen del pollastre
La mateixa font continua assegurant La Información que la nau de Toledo "és un dels nostres principals proveïdors, però no el principal, encara que té un volum important." Aquest volum indefinit és el que ha fet sospitar, ja que el 70% dels productes que es poden comprar en McDonald's és d'origen és espanyol.
Tal com denuncia el mitjà econòmic, aquesta ambigüitat sobre la provinença del pollastre xoca amb la seva campanya de 2020 "Todo Tiene un Origen", on va instal·lar una M gegant en diferents llocs d'Espanya per assenyalar aquells terrenys on es produïen els seus aliments.
McDonald's Regne Unit i Japó declaren obertament
Quant a la resta de franquícies de la gran cadena, el Regne Unit ha estat dels pocs que s'ha atrevit a dir-li als seus ciutadans d'on procedeixen les aus que consumeixen.
Van fer pública una llista de quatre llocs, a part del seu propi país, d'on s'importava la mercaderia: Holanda, França, Tailàndia i Brasil.
Seguint els seus passos, McDonald's Japón també va fer públic que el seu venia del Brasil, encara que en aquest cas el comunicat va venir forçat perquè es va descobrir que el seu proveïdor xinès estava venent el pollastre caducat.
L'últim exemple a seguir és McDonald's Francia, on presumeixen que "des de 2016 els McNuggets es preparen amb filets de pollastre de França".
Ruptura d'estoc, què és?
Tot apunta, per tant, que a Espanya també arriben els pollastres d'altres països, la qual cosa explicaria l'escassetat de la carn en plena crisi global de subministraments i que no hi hagi anuncis sobre la nacionalitat del producte.
Tanmateix, en el context de l'anomenada crisi de subministraments, un altre terme es posa sobre la taula: ruptura d'estoc. Però, què significa?
En paraules econòmiques, una ruptura d'estoc, suposadament com la de McDonald's, es produeix en una empresa quan no es disposa al magatzem del producte o matèria primera que demanen els clients.
Les possibles causes poden ser, per exemple, un error en la compra de la mercaderia, un retard en el lliurament per part del proveïdor, o vendes en quantitats inesperades.