La pluja de dilluns va ajudar als Bombers a estabilitzar i controlar l'incendi de la Conca de Barberà i de l'Anoia que cremava sense control des de dissabte. Des de Santa Coloma de Queralt el foc va saltar a Bellprat i va posar en risc també Sant Martí de Tous.

Finalment es van cremar, segons les dades facilitades per Agents Rurals, un total de 1.657 hectàrees, 1.272 de les quals corresponen a vegetació forestal, 380 són agrícoles i les cinc restants són de vegetació urbana. La majoria en terme municipal del Bellprat, a l'Anoia.

L'incendi ha arribat a sis municipis de la Conca i l'Anoia

En total, han estat sis els termes municipals afectats per l'incendi: Bellprat, Sant Martí de Tous i Santa Maria de Miralles (a l'Anoia) i Les Piles, Santa Coloma de Queralt i Pontils (a la Conca de Barberà). Tot i que encara segueix cremant, ja està sota fase de control i l'Agència Catalana de Notícies l'ha pogut enregistrar a vista de dron.

 

Malgrat que els Bombers van donar per controlat el foc dilluns al vespre, encara no està extingit i es calcula que podrien passar uns quants dies fins que arribi aquest moment. Diversos efectius segueixen remullant i vigilant la zona per apagar qualsevol punt calent que hagi pogut quedar i, de manera paral·lela, els Agents Rurals segueixen investigant què va motivar l'accident, a tocar de la carretera.

Més de 100 persones desallotjades

El foc també va obligar a desallotjar més d'un centenar de persones d'urbanitzacions properes al perímetre del foc i de masies aïllades. En les imatges publicades per l'ACN es pot veure una de les masies que va quedar encerclada per les flames al terme municipal de Bellprat. Tot i això, la casa no es va veure afectada pel foc. Altres zones, com el castell de Queralt, també va quedar envoltat pel foc, tot i que les flames no van arribar a tocar d'aquesta fortificació d'interès patrimonial.

Incendi Conca Barberà / Anoia

Imatge a vista de dron de l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia / ACN

Pel que fa a l'origen de l'incendi, els Agents Rurals treballen amb la principal hipòtesi que va ser causat per un accident mecànic. El cap de l'àrea regional dels Agents Rurals de Tarragona, Cándido Rincón, va avançar que, malgrat que la investigació no està tancada, "la intencionalitat té molt poca força" i va assegurar que el cos està treballant amb la hipòtesi d'un accident mecànic "que pot ser molt variat": des d'un tub d'escapament d'un vehicle a una avaria d'un tractor. Les investigacions segueixen obertes.

"Per sort vam salvar el poble"

Amb més de 1.000 hectàrees cremades, Bellprat és el municipi més afectat per l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia. El poble va quedar totalment encerclat per les flames, i la dotzena de veïns que hi viuen tot l'any van ajudar a apagar el foc amb els seus propis mitjans. Aquest dilluns s'han despertat amb l'entorn totalment cremat, i la desolació és evident: "Per sort vam salvar el poble, però hem lluitat sense parar i estem tristos i angoixats. Ens sentim impotents. No podem fer res", ha explicat l'Andreu, un d'ells.

Al terme, també hi ha masos disseminats que van quedar envolats pel foc, i una granja de porcs, que ha hagut de lamentar la mort de garrins. Els veïns denuncien la poca inversió en gestió forestal i reclamen ajuts. La Pepita Vidal és veïna de Bellprat de tota la vida, i aquest dilluns encara li costa acceptar que el paisatge de casa seva ha canviat totalment per culpa del foc. "Cada dia, quan em desperti, és el que veuré i me n'haig de fer a la idea", lamenta.