Els Agents Rurals investiguen les causes de l'incendi que va cremar aquest cap de setmana més de 1.700 hectàrees a les comarques de la Conca de Barberà i l'Anoia. La principal hipòtesi és un accident mecànic.
Principal hipòtesi de l'incendi de la Conca i Anoia
Els Agents Rurals comuniquen que la principal hipòtesi que plantegen com a inici de l'incendi de Santa Coloma de Queralt és que fos un accident mecànic. Segons el cap de l'àrea regional dels Agents Rurals de Tarragona, Cándido Rincón, "la intencionalitat té molt poca força i estem treballant en un possible accident mecànic, que pot ser molt variat, un tub d'escapament, un cotxe o un tractor".
La investigació, però, segueix oberta, tot i que no es va trobar cap burilla o línia elèctrica sospitosa d'haver començat l'incendi.
Tot i encaminar les investigacions cap a la línia d'un accident mecànic, Rincón ha admès que és difícil acabar determinant exactament el tipus de vehicle que va provocar el foc.
Un cotxe, un tractor o una màquina podrien ser l'origen
Els Bombers de la Generalitat van donar per controlat l'incendi aquest dilluns al vespre, però una cinquantena d'efectius segueixen vigilant la zona per controlar les fumeroles i els punts calents.
Les flames van començar a la localitat de Santa Coloma de Queralt, però el vent i la calor van dramatitzar la situació i el foc es va descontrolar, avançant per les comarques de l'Anoia i la Conca de Barberà.
Més de 400 bombers, ajudats per les agrupacions de defensa forestal, van lluitar tot el cap de setmana per extingir un incendi que ha arrasat més de 1.700 hectàrees, deixant grans paisatges naturals convertits en muntanyes de cendra grises.
Més de 1.700 hectàrees cremades
Diverses localitats es van veure afectades, així com els masos repartits a prop de les flames. Centenars de veïns van haver de ser evacuats de les seves cases, allotjant-se en dos albergs condicionats per la Creu Roja.
No va ser fins dilluns, quan el foc va quedar perimetrat, que van poder tornar a casa.
El relat més interessant el van donar els veïns de Bellprat i Sant Martí de Tous, que van col·laborar en les tasques d'extinció, dirigits pels Bombers.
Veïns desallotjats de les seves cases
En el cas de Bellprat, la dotzena de veïns que hi viuen tot l'any, van ajudar a apagar el foc amb els seus propis mitjans.
Però aquest dilluns, després de la satisfacció d'haver jugat un paper essencial, van trobar el seu entorn calcinat totalment.
Afortunadament, gairebé tots els veïns del poble són membres de les Agrupacions de Defensa Forestal, ADF, i, per això, des del dissabte, van estar a primera línia del foc.
Durant hores, van estar incomunicats, sense cobertura ni telèfon mòbil, i això, expliquen, va incrementar la sensació d'angoixa entre els veïns. "Sense parar i sense descans. On ens manaven anàvem a apagar i intentàvem aturar tot el que podíem", explicava el Manel, un d'ells.
Bellprat i Sant Martí de Tous, en primera línia de foc
La incansable feina va impedir que el foc arribés a les cases, però han hagut de lamentar danys personals. L'afectació més greu la va patir una granja porcina, on van cremar 400 dels 2.000 porcs que hi tenien.
Racons emblemàtics destruïts
Malgrat que el foc no va afectar cap masia de l'altra gran afectada, Sant Martí de Tous, sí que van cremar racons emblemàtics del poble i molt freqüentats pels veïns com l'alzina mil·lenària de Can Gol.
"L'alzinera era molt velleta i tenia un forat al mig, creiem que alguna espurna la va encendre per dins i l'ha acabat partint", explicava el coordinador dels ADF a l'Anoia, Martí Senserrich.