Agents dels Mossos d'Esquadra de la Unitat Central de Falsificació de Moneda de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC), i la Policia Nacional han detingut sis persones desarticulant una banda que es dedicava a la falsificació de bitllets de 20 i 50 euros.

Els detinguts han estat acusats de diversos delictes relacionats amb l'estafa, falsificació i pertinença a una organització criminal. Els agents d'ambdós cossos porten treballant en aquesta operació des de juny de l'any passat, quan van detectar diversos bitllets falsos en circulació amb característiques molt similars.

Aquests bitllets eren comprats en una plataforma d'internet, són coneguts com a 'Movie Money'. Són falsificacions molt ben elaborades, amb la banda hologràfica lateral que tenen els originals, fins i tot han imitat la finestra que tenen tots els bitllets per dificultar la seva còpia i falsificació.

Els bitllets eren còpies gairebé idèntiques

Els estafadors van treballar molt en la creació d'aquests bitllets falsos, imitant a la perfecció l'aspecte dels originals. Fins i tot la marca d'aigua se semblava a l'original, fins i tot esborraven les imperfeccions que pogués tenir el bitllet, per no aixecar sospites.

Un altre dels seus trucs perquè no es marquessin com a bitllets falsos amb el bolígraf especial era el de ruixar el material amb laques perquè la tinta no fos capaç de pintar a sobre d'ells i que, d'aquesta forma, seguissin en circulació i hi continués havent demanda d'ells.

bitllets 2
Els bitllets falsificats / Mossos

Després de rebre els pagaments, els bitllets s'enviaven a través d'empreses de paqueteria. Feien enviaments a totes les ciutats d'Espanya. Tot i això, la feina no havia acabat amb l'adquisició dels bitllets, els que els rebien havien de treballar amb ells, enganxant els hologrames i afegint alguns detalls perquè semblessin reals.

Els implicats en la trama estaven repartits pel territori nacional

Els líders de la banda operaven des de Chiclana de la Frontera (Cadis), però un dels seus principals clients eren a Roda de Berà (Tarragona). Quan els bitllets arribaven a Catalunya, els els lliuraven a col·laboradors perquè compressin a diversos comerços de Barcelona i Tarragona.

Els agents de Mossos i Policia Nacional van entrar en domicili del principal distribuïdor de Roda de Berà, allà van trobar molts bitllets de 20 i 50 euros per valor de 12.150 euros. A més de tot el material necessari per canviar lleugerament l'aspecte dels bitllets perquè s'assemblessin més als reals.

A més de Roda de Berà i Chiclana de la Frontera hi ha un altre punt candent en aquesta operació. Els agents van interceptar un enviament de 1.750 euros en bitllets falsos que estaven sent enviats fins a Mieres (Astúries), els compradors d'aquest municipi també han estat detinguts.

El principal distribuïdor (que estava ubicat a Chiclana de la Frontera) va ser detingut el passat 6 d'abril. Gràcies als elements trobats al seu domicili, els agents han pogut continuar investigant i trobar els punts de venda de Catalunya i Astúries.

Els responsables de la investigació han estat coordinats pel Jutjat d'Instrucció número 4 del Vendrell. Els detinguts van passar a disposició judicial i després van quedar en llibertat amb càrrecs.