Aquest dimecres fa 25 anys que va desaparèixer la Cristina Bergua, una menor de 16 anys de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat). Es tracta d'un cas sense resoldre. El principal sospitós de la desaparició és el Javier, que era la seva parella en el moment dels fets i que va tenir una actitud molt estranya durant la investigació. Hi ha moltes dades que no quadren i que podrien fer pensar que es tracta d'un crim masclista, uns fets que, tot i els indicis, no s'han pogut demostrar.

Els fets van passar el 9 de març del 1997 a Cornellà de Llobregat. La Cristina Bergua, que en el moment dels fets tenia 16 anys, va explicar als seus amics que volia tallar amb la seva parella, el Javier Román, un home 10 anys més gran que ella que la tractava molt malament. Així doncs, el dia dels fets, va anar a casa seva per deixar-lo i va ser llavors quan se li va perdre el rastre.

Cristina Bergua / Archivo

Aquest dimecres es compleixen 25 anys de la desaparició de la Cristina Bergua, una menor de 16 anys que va ser vista per última vegada a Cornellà (Baix Llobregat): el Javier Román s'ha convertit en l'etern sospitós d'aquest possible crim masclista / Arxiu

Javier Román, l'etern sospitós de la desaparició de la Cristina

La Cristina era una noia molt responsable i, quan els seus pares van veure que no tornava, es van començar a preocupar. En saber que el Javier Román era l'última persona que l'havia vist, van anar a casa seva a preguntar-li si en sabia alguna cosa. Aquí van començar les sospites, ja que el Javier tenia una actitud molt freda i despreocupada que no corresponia amb la gravetat dels fets.

L'estranya actitud del principal sospitós del cas

Quan els agents el van interrogar va explicar que aquella tarda havia vist a la Cristina, però que no tenia res a veure amb la seva desaparició. De fet, va sortir en un programa de televisió acusant el pare de la menor de la seva presumpta implicació, possiblement, una estratègia per desviar l'atenció, ja que totes les sospites anaven cap a ell.

Gelós, possessiu i obsessionat amb les nenes menors d'edat

El Javier Román també va dir que pensava que la Cristina s'havia fugat voluntàriament, una hipòtesi que no quadrava als investigadors, que sempre van sospitar que havia estat víctima d'un crim masclista. A tot això se li ha de sumar el caràcter controlador, gelós i possessiu i l'obsessió d'aquest home cap a nenes menors d'edat.

"Tu ets meva i fas el que jo et mani"

"Tu ets meva i fas el que jo et mani, jo puc marxar i fer el que vulgui sense avisar-te, però tu has d'anar amb compte, si no et dono una ostia que et cagues", deia el Javier a la Cristina. A més, segons l'entorn proper de la desapareguda, la menor havia aparegut amb morats a la cara i sospitaven que era la seva parella qui l'agredia

Una altra nena de 14 anys el va deixar per masclista i controlador

Abans de la Cristina, aquest home va estar "sortint" amb una nena de 14 anys i quan aquesta va començar a veure el seu caràcter masclista i controlador, va deixar-lo i, a partir d'aquí, ell va començar a dir-li que li faria la vida impossible. A tot això se li han de sumar unes altres declaracions que va fer a un amic, a qui li assegurava que era capaç de matar.

Javier Román va estar a presó per traficar cocaïna

Segons els investigadors, el Javier Román és una persona agressiva i molt violenta, però malgrat els indicis, mai van poder demostrar la seva presumpta implicació en la desaparició de la Cristina. Així i tot, mesos posteriors a aquest cas, el Javier va entrar a la presó per intentar traficar més de 3.500 grams de cocaïna.

El Javier Román està en llibertat i viu a Cornellà de Llobregat

Quan va complir la condemna, va tornar a viure a Cornellà de Llobregat, a la mateixa casa on va desaparèixer la Cristina. Actualment, el Javier Román té 51 anys, està ple de tatuatges i porta el cabell llarg, ja que després de la seva estada a presó, va canviar radicalment el seu aspecte. Tot i la manca de proves per demostrar la seva autoria, és l'etern sospitós d'aquest cas, que tot apunta a un crim masclista.