Els agents de la Guàrdia Civil d’Arona (Tenerife) van fer una macabra troballa el passat 20 d’octubre quan van registrar el pis d’un veí de la localitat que havia estat denunciat per la seva parella per maltractament domèstic. I és que al domicili del denunciat, en concret a l’habitació de la rentadora, van trobar amagat mig esquelet humà.

Segons va poder comprovar la policia, les restes havien estat extretes del cementiri municipal de Sant Sebastià de La Gomera. Segons detalla l’acte del Jutjat, els agents van trobar “restes òssies humanes consistents en un crani, dos fèmurs, dos replans tibials, dos húmers, un cúbit, dos trossos proximals de tíbia i un tros de possible metatars”. Després de procedir amb la detenció de l’acusat, aquest va confessar que és santer d’una religió en la qual els ossos integren la penyora cristiana d’aquest culte.

Santer d’un sincretisme religiós

El detingut, per tant, forma part del sincretisme religiós de la regla Kimbisa del Sant Crist del Bon Viatge, una branca heterodoxa de la religió cubana coneguda com a Palería. Els creients d'aquesta doctrina realitzen els seus rituals introduint en un calder restes humanes, pals i altres objectes. En la seva declaració la parella del detingut va assegurar als agents que havia vist l'home manipular una de les tombes del cementiri municipal i introduir alguna cosa a la seva motxilla.

Després d’identificar la tomba de la qual es van extreure els ossos, les autoritats van poder localitzar la filla del difunt, qui els va comunicar que a l’estiu havia trobat la tomba “danyada, semioberta i amb la làpida caiguda”. Davant aquests fets el Jutjat ha considerat que es tracta d’un possible delicte contra el respecte dels difunts i ha autoritzat l’exhumació de la resta del cos per poder comparar el perfil genètic amb els ossos trobats a casa de l’acusat.

Confrontació de drets fonamentals

Segons el jutge es tracta d’una confrontació de drets fonamentals. Per una part, està la llibertat ideològica de l’investigat, i per l’altra es troba el dret a l’honor, la intimitat i la imatge del difunt. Mentrestant, el cementiri de Sant Sebastià de La Gomera es troba tancat per les autoritats, i l’acusat es troba en llibertat provisional sense fiança amb càrrecs per un presumpte delicte contra el respecte dels difunts.